Merkez Bankası'ndan döviz kredi büyümesine sınırlama

Merkez Bankası, likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla bazı adımları hayata geçirdi. Buna göre yabancı para cinsinden kredi büyümesine aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirildi. TL ve kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları da artırıldı.

Merkez Bankası'ndan döviz kredi büyümesine sınırlama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) makro finansal istikrarın korunması, parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi ve likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla bazı adımları hayata geçirdi.

Buna göre TL mevduat ve kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı. Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirildi.

Kısa vadeli TL mevduatta yüzde 8'den yüzde 12'ye, uzun vadeli TL mevduatta yüzde 0'dan yüzde 8'e çıkarıldı.

Kısa vadeli KKM'de yüzde 25'ten yüzde 33'e uzun vadeli KKM'de yüzde 10'dan yüzde 22'ye yükseltildi.

KKM'nin TL'ye geçişine ilişkin hedef korundu, yenileme dahil toplam hedef yüzde 75'e düşürüldü.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Türk Lirası mevduat ve kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları aşağıdaki şekilde artırılmış olup zorunlu karşılıklar 24 Mayıs 2024 tarihinde tesis edilecektir.

KKM’nin TL’ye geçişine ilişkin hedef korunmuş, yenileme dahil toplam hedef yüzde 75’e düşürülmüştür.

Tüzel kişi KKM ile gerçek ve tüzel kişi YUVAM hesapları bir sonraki hesaplama döneminden itibaren geçerli olacak şekilde toplam hedef hesaplamasından çıkarılmıştır.

Toplam hedefin sağlanması halinde KKM için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı politika faiz oranının %40’ına düşürülmüştür.

Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirilmiş, sınırı aşan kredi tutarı kadar Türk lirası cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar verilmiştir.

Zorunlu karşılık oranlarına ilişkin karar Resmî Gazete’de yayımlanacak olup, diğer kararlara ilişkin uygulama talimatları bankalara iletilecektir.