Rusya'dan kafa karıştıran açıklama!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken iki gün önce Baykar'ın, Ukrayna'da fabrika inşa edileceğini açıklamasından sonra Kremlin'den dikkat çeken bir çıkış geldi.

Rusya'dan kafa karıştıran açıklama!

12 Şubat'ta planlanan Türkiye ziyaretini iptal eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en güvendiği isimlerin başında gelen Savunma Bakanı Sergei Şoygu bugün dikkat çekici bir açıklama yaptı.

Uluslararası medya kuruluşları Putin'in merakla beklenen "savaşın başlamasından beri bir NATO üyesi ülkeye yapacağı ziyareti" son dönemde Ankara-Washington hattında yaşanan pozitif gelişmeler yüzünden iptal ettiği iddiasını ortaya atarken, iki gün önce Baykar da Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında bir insansız hava aracı fabrikası kurulacağını duyurmuştu.

Bu açıklamadan günler sonra bugün kamuoyunun karşısına çıkan Şoygu, Rus yapımı insansız hava araçları ve SİHA'larla ilgili konuştu.

Şoygu, Udmurtia'nın Volga nehri bölgesindeki insansız hava aracı üretim tesislerini gezdi. Burada incelemelerde bulunan ve ülkesinin İHA üretimini geçen yıl artırdığını ama halen bazı teknik sorunların olduğınu söyledi.

Rusya, Ukrayna'da yaklaşık iki yıldır süren savaş boyunca insansız hava araçlarından geniş ölçüde yararlandı, ancak genellikle İran yapımı ucuz Shahed insansız hava araçlarını kullandı.

Şoygu, "Oluşturulan üretim kapasiteleri bugün karşı karşıya olduğumuz görevlerin çoğunu tamamlamamıza olanak sağlıyor" dedi.

Şoygu'nun yetkililerle yaptığı bir toplantıda, insansız hava araçlarında yapay zeka (AI) kullanımı ve elektronik savaşla ilgili sorunların hala çözülmesi gerektiğini söylediği görülüyor.

BAYKAR UKRAYNA'DA FABRİKA KURUYOR

Şoygu'nun bu ziyareti ve açıklamaları akıllara Baykar'ın Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında üretim tesisi inşa edileceğini duyurmasını getirdi.

Birkaç gün önce Baykar CEO'su Haluk Bayraktar, Ukrayna'daki fabrikanın yılda 120 adet TB2 üretim kapasitesi olacağını söylemiş ve savaşın fabrikanın inşası için bir sorun teşkil etmediğini dile getirmişti.