Sky News yazdı: Getir, FreshDirect ve BiTaksi'yi elden çıkarıyor

Sky News'in haberine göre online market uygulaması Getir, kriz görüşmelerinin ortasında ABD merkezli FreshDirect ve Türkiye merkezli araç çağırma hizmeti BiTaksi'yi elden çıkarmaya hazırlanıyor

Sky News yazdı: Getir, FreshDirect ve BiTaksi'yi elden çıkarıyor

Hızla büyüyerek dünyanın en değerli hızlı teslimat platformlarından biri haline gelen online market uygulaması Getir, yeniden yapılandırma görüşmelerinin bir parçası olarak bazı varlıklarını elden çıkarmayı değerlendiriyor. Sky News'in edindiği bilgilere göre Türkiye'de kurulan ve İngiltere'de de büyük bir varlık gösteren Getir, geçen yılın sonlarında satın aldığı ABD merkezli online market FreshDirect de dahil olmak elden çıkarabileceği varlıkları inceliyor.

Tottenham Hotspur'un antrenman formalarına 3 yıllık sponsor olarak marka bilinirliğini artıran Getir'in Türkiye'de araç çağırma hizmeti veren BiTaksi'yi de satmayı düşündüğü söyleniyor. Kaynaklar şirketin Abu Dabili hissedarı Mubadala'nın satışlar konusunda istekli olduğunu söyledi. Mubadala'ya Getir'in yeniden yapılandırılması konusunda AlixPartners tarafından danışmanlık verildiğini belirten kaynaklar satış konusunun kesin olmadığını vurguladı. Şirket sözcüsü ise yorum taleplerini reddetti.

2022'de değeri 12 milyar dolara ulaştı
Getir'in 2022'de yaklaşık 12 milyar dolar değere ulaşmasından sadece iki yıl sonra radikal bir yeniden yapılandırma görüşmelerine girişmişti. Satış iddiaları yeniden yapılanma kararından günler sonra geldi. Zararını azaltmaya çalışırken İtalya ve İspanya'nın da aralarında bulunduğu bir dizi ülkeden çekilen şirket şu anda İngiltere ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu beş pazarda faaliyet gösteriyor. Şirkete yakın bir kaynak herhangi bir iflas sürecinin söz konusu olmadığını, bir ülkeden çekilmeye karar verilmesi halinde bunun düzenli bir şekilde yapılacağını söyledi.

Binlerce kişinin işini riske atabilir
Köklü bir yeniden yapılandırma, faaliyet gösterdiği pazarlarda binlerce kişinin işini riske atabilir. Getir bir dönem Marks & Spencer ve J Sainsbury'nin toplamından daha yüksek bir değere sahipti. Şirket Mubadala, Sequoia Capital ve Tiger Global gibi önde gelen yatırımcılar tarafından destekleniyor. Finansörlerin ekonomideki yapısal değişimlerden fayda sağlayacağına inandıkları işletmelere milyarlarca dolar yatırmak için acele ettikleri pandemi dönemindeki en popüler girişimlerden biri Getir'di. Geçtiğimiz eylül ayında iş gücünce dik bir kesintiye giderek yaklaşık 2500 kişinin işine son veren şirketin değeri 2022'den beri düşmeye devam ediyor.

2015 yılında kurulan Getir, şehirdeki tüketicilere market alışverişlerini ve diğer temel ürünleri hızlı bir şekilde teslim etmeyi vaat eden şirketlerden biriydi. Covid kapanmaları sırasında yatırımcıların dikkatini çekti. Rakiplerinin çoğu çoktan iflas etti ya da umutsuz bir konsolidasyon dalgasının parçası oldu.