Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili açıklama yaptı.
Kullanılmış cep telefonları ve tabletlerin belirli bir standartta yenilenerek, garantili ve sertifikalı bir şekilde "yenilenmiş ürün" olarak tekrar satışa sunulmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik hükümleri uyarınca, "yenileme" işlemlerini yapma ve "yenilenmiş ürün" piyasaya arz etme faaliyetleri, sadece Bakanlıkça yetkilendirilen yenileme merkezlerince yapılabiliyor.
Garantili bir şekilde satış yapılacak
Söz konusu düzenlemenin amacı, kullanım ömrünü tamamlamayan ikinci el teknolojik ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılması, israfın ve çevreye verilen zararların azaltılması, anılan ürünlerle ilgili ithalat kalemlerinde düşüş sağlanması, kayıt dışılığın engellenmesi ve tüketicilerin güvenli ve garantili bir şekilde ikinci el alışveriş yapmasının sağlanması olarak belirlendi.
Başvurular Bakanlığa yapılacak
Bu kapsamda, "yenileme merkezi" olarak faaliyette bulunmak isteyen firmaların, öncelikle Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından ilgili standart kapsamında TSE-HYB belgesi ile belgelendirilmesi ve ardından "Yenileme Yetki Belgesi" almak üzere Bakanlığa başvuruda bulunması gerekiyor.
Başvuruları değerlendirilen ve Yönetmelikte belirlenen şartları sağlayan firmalara Bakanlıkça yenileme işlemlerini yapma yetkisi verilecek.
3 firmanın başvurusu değerlendirildi
Şu ana kadar Bakanlığa ulaşan 3 firmanın başvurusu değerlendirildi, başvuruları uygun görülen bu firmalar "yenileme merkezi" olarak yetkilendirildi.
İkinci el teknolojik ürünlerde garantili satış dönemi

Kullanım ömrünü tamamlamayan ikinci el teknolojik ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılması için faaliyet göstermek isteyen 3 firma yenileme merkezi olarak yetkilendirdi. Böylece ikinci el teknolojik ürünler garanti kapsamına alınabilecek.
Diğer Ekonomi Haberleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından HAVELSAN, ASELSAN ve TÜBİTAK BİLGEM ortaklığıyla üretilecek Dijital Türk Lirası Sistemi Geliştirme Projesi devam ediyor....

Tüketicilerin mağaza, pazar gibi yerlerdeki alışverişlerinde en çok kullandıkları ödeme yöntemi yüzde 60,8 ile nakit, internet alışverişlerinde ise yüzde 73,2 ile kredi...

İhracatta rekorla yıla başlayan Türkiye ekonomisi, COVID-19 salgınının etkilerine rağmen 2021'i Orta Vadeli Program'da öngörülen hedefin üzerinde tamamlayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kur spekülasyonu denilen bir olayla karşı karşıya kaldık ve bunu bir saatte atıverdik." dedi.

BOTAŞ’ın konutlara ucuza verdiği gazdan kaynaklanan zararı Hazine tarafından karşılanacak.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, kripto piyasalarında düşüş yaşanırken, ülkesinin 150 Bitcoin aldığını duyurdu.