İran Avrupa'ya gaz koridoru olarak Türkiye'yi kullanmayı planlıyor!

Türkiye, "boru hattı daha fazlası için yeterli" dedi, İran doğal gaz ihracatı için Avrupa ülkeleriyle anlaşma masasına oturmaya hazırlanıyor!

İran Avrupa'ya gaz koridoru olarak Türkiye'yi kullanmayı planlıyor!

Türkiye, İran'ın Avrrupa'ya açılan doğal gaz koridoru olabilir.
İran Doğal Gaz İhracat Şirketi NIGEC'in Uluslararası İlişkiler Direktörü Azizullah Ramazani, Güneydoğu Avrupa'nın, İran gazının ihraç edilmesi için koridor olarak kullanılacağını söyledi.

İran'ın doğalgaz üretim kapasitesinin gelecek 5 yıl içerisinde günlük 1.2 milyar kübik metre seviyesine ulaşacağını belirtyen Ramazani, "İhraç etmek için yeterince gazımız var. Ankara-Tebriz arasında yürüyen projede 2577 kilometre kateden 40 inçlik boru hattı bulunuyor. Türk yetkililerin açıklamalarına göre bu hat düşünülenden daha yüksek kapasiteye sahip. Eğer Avrupa ülkeleriye anlaşma sağlayabilirsek, Tebriz-Ankara boru hattı, İran gazının Avrupa'ya taşınması için kullanılacak" dedi.

İran Avrupa'ya gaz koridoru olarak Türkiye'yi kullanmayı planlıyor! - Resim : 1

İran gazının büyük bir bölümü Güney Pers olarak bilinen off-shore gaz sondaj alanlarından elde ediliyor.
İran Körfezi'nde bulunan gaz sahalarında 28 faz halinde İran-Katar sınırında gaz sondaj çalışmaları yapılıyor.

İran Avrupa'ya gaz koridoru olarak Türkiye'yi kullanmayı planlıyor! - Resim : 2

Ramazani, İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihracı için kririk tarihin ise 30 Temmuz olduğunu açıkladı. Bu tarihte Yunanistan'ın Selanik kentinde 9'uncu Güneydoğu Avrupa Enerji Diyalogları zirvesi yapılacak. Burada yapılacak görüşmelerde İran, Avrupa'ya doğalgaz ihracı için anlaşma yolu arayacak. Bu anlaşmanın en önemli ayağı ise Türkiye'nin İran doğal gazının Avrupa'ya ulaşımı için enerji koridoru olması oalcak.