İş dünyası büyümeden memnun

Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 5 büyümesinden memnun olan iş dünyası temsilcileri önümüzdeki dönemde de bu rakamın korunmasını bekliyor.

İş dünyası büyümeden memnun

Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 5 büyüyerek piyasa beklentisinin üzerinde güçlü artış gösterdi. İş dünyası büyüme rakamından memnun. Yapılan değerlendirmelerde sanayideki büyümeye vurgu var. Öte yandan gelecek için de güçlü büyüme performansının sürmesi bekleniyor.

'Dört alt kırılım önemli'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik: İlk çeyrekte yüzde 5 büyüme haberini aldığımız zaman biz de iş dünyası olarak memnuniyet duyduk. Yalnız burada bizim için son derece güzel sürprizlerin de olduğu bazı alt kırılımlar var. Dört tane alt kırılım önemli. İhracatta yüzde 10,6 büyümenin gelmesi, hükümet harcamalarında büyümenin yüzde 9,4 olması, tüketimin yüzde 5,1 olması, yatırımların ise yüzde 2,2'de kalması…

'İstikrarı açıkça gösteriyor'

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD): Türkiye ekonomisinin 2017 yılının ilk çeyreğinde göstermiş olduğu 5 puanlık bu gelişim, ekonomideki istikrar ortamının sürdüğünü açıkça göstermektedir. Ayrıca bu gelişmeyi hükümetin yılsonu büyüme hedefi olan yüzde 4,4’e ulaşabilmek ve hatta bu hedefi aşabilmek için önemli bir motivasyon olarak yorumluyor ve Türkiye’nin 2017 yılında göstereceği performansla gelişmekte olan ülkelerden pozitif olarak ayrışacağını tahmin ediyoruz.

'Dış ticaret tekrar pozitif katkı verdi'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: Net dış ticaret, beklentiler dahilinde büyümeye 2,2 puanlık katkı sağladı. Böylelikle, 2015'in son çeyreğinden itibaren, yani 5 çeyrekten beri büyümeye etkisi negatif olan net dış ticaret, tekrar büyümeye pozitif katkı vermiş oldu. Tüketimde yaşanan artışların yanı sıra yatırımlarda da ilk çeyrekte yüzde 2,2'lik bir artış yaşandı. Hükümetin ihracatçılara sunduğu desteklerin de etkisiyle, 2017'nin geri kalanında net dış ticaretin büyümeye daha fazla katkı vereceğine inanıyorum.

DÜNYA