"İstanbul, Kongre Sektöründe İlk 5'te Yer Alacak"

İstanbul'un uluslararası toplantı ve kongre pazarındaki iş potansiyelini artırmak ve İstanbul'u dünya kongre ve toplantı sektörüne tanıtmak için "İki Şehrin Hikayesi" sloganı ile yürütülen reklam kampanyası sonuçları bir toplantıyla açıklandı. İstanbul'un 2023'te uluslararası kongre şehirleri sıralamasında ilk 5'te yer alması hedefleniyor.

"İstanbul, Kongre Sektöründe İlk 5'te Yer Alacak"

Toplantıda konuşan İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Genel Müdürü Özgül Özkan Yavuz, İstanbul'un 2023 yılında uluslararası kongre şehirleri sıralamasında ilk 5'te yer almasını hedeflediklerini söyledi. Türkiye'de artan terör eylemleri, hükümet kurulamadığı için süren siyasi belirsizlik ve IŞİD faktörünün kongre sektörüne etkisine de değinen Yavuz " Bazı ülkelerin dışişleri bakanlıklarının uyarması sonucunda sektörümüz bir takım sorunlar yaşıyor. Şu ana kadar kongre iptali yok, fakat kongrelere gelen delege sayısında düşüşler oluyor." diye konuştu.

Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) tarafından ICVB iştiraki ile İstanbul Kalkınma Ajansı 2014 yılı Mali Destek Programı kapsamında yürütülen "Kongreler Şehri İstanbul-Uluslararası Medya Çalışması" projesinin sonuçları, Wyndham Grand İstanbul Europe otelde gerçekleşen kapanış toplantısı ile paylaşıldı.TUGEV-ICVB Yönetim Kurulu Başkanvekili Bahadır Yaşık'ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda ICVB Genel Müdürü Özgül Özkan Yavuz proje kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.



İstanbul'un farklılıklarını ortaya çıkaran "İki Şehrin Hikayesi" sloganı ile reklam kampanyası yürütüldüğünü, belirten Yavuz kongre ve toplantı sektörünün önemli pazarlarında yayınlanan en prestijli ve tirajı en yüksek 19 sektör dergisine ilan verilerek 575 bin dağıtım rakamına ulaşıldığını kaydetti.Yavuz, proje doğrultusunda ilk olarak İstanbul'un benzersiz bir buluşma noktası olduğunu, tarihi ve modern dokusunun birlikteliğini vurgulayan "İki Şehrin Hikayesi" sloganı ile reklam kampanyası yürütüldüğünü, kongre ve toplantı sektörünün önemli pazarlarında yayınlanan en prestijli ve tirajı en yüksek 19 sektör dergisine ilan verilerek 575 bin dağıtım rakamına ulaşıldığını kaydetti.

TUGEV ve ICVB'nin bu yılki çalışmalarında İstanbul'un tanıtımıyla ilgili yapmış olduğu çalışmalarla yabancı basında da İstanbul'un adından söz ettirdi. Avrupa'nın toplantı endüstrisi alanında en etkili dergileri İstanbul'un tanıtımına sayfalarca yer ayırdı. Kongre ve toplantı sektörünün önemli pazarlarında yayınlanan en prestijli ve tirajı en yüksek 19 sektör dergisine ilan verilerek 575 bin dağıtım rakamına ulaşıldı.

Frankfurt'ta düzenlenen IMEX Franfurt ve Londra'da düzenlenen The Meeting Show UK gibi öncü fuarlarda basın toplantıları düzenleyerek İstanbul'un altyapı olanaklarını ve yapılan yeni yatırımları anlatan sunumlar gerçekleştirildiğini hatırlatan Yavuz, şöyle devam etti:

"Brüksel'de toplantı sektörünün karar vericileri ve basın mensuplarıyla bir araya gelerek İstanbul'un kongre sektörü olanaklarını tanıttık. Yapılan tanıtım programı çerçevesinde, mart ayında İngiltere, Amerika, Almanya, Fransa, Hindistan ve Belçika'dan tirajları 12 bin ile 70 bin arasında değişen kongre sektörü dergilerinin editör ve muhabirleri İstanbul'a gelerek kongre merkezleri başta olmak üzere, çeşitli otelleri, kültür-sanat merkezlerini, yeme-içme mekanlarını incelediler, İstanbul'un tarihi ve doğal güzelliklerini gezdiler ve sektör temsilcileriyle buluştular.



Basın gezisi sonrasında yürütülen uluslararası halkla ilişkiler çalışmaları kapsamında toplamda 15 dergi ve online mecrada yer alan ve 418 bin 951 tiraja ulaşan haber ve röportaj çalışmaları gerçekleştirildi. Haberlerde, İstanbul'un modernite ve gelenek, batı ve doğu, dinamizm ve huzur gibi farklı yüzlerine dikkat çekilirken, kıtaları buluşturan marka şehir İstanbul'un uluslararası önemli toplantılara ev sahipliği yaptığı vurgulandı."

Yavuz, yürüttükleri tanıtım çalışmalarının sosyal medya kampanyalarıyla da desteklendiğini söyledi. İstanbul'a kongre ve toplantı amacıyla gelen katılımcıların kendi ağlarında interaktif biçimde İstanbul'un tanıtımını yapmaları için "MeetInIstanbul" etiketinin açıldığını belirten Yavuz, twitter kampanyası dahilinde düzenlenen yarışmaya yaklaşık 10 bin kişinin ilgi gösterdiğini ifade etti.

-"İptal edilen kongre yok, ama katılımcı sayısında azalma var"

Yavuz, bir gazetecinin "IŞİD sorunu ve barış sürecinin bozulması nedeniyle 2015'te kongre sektöründe düşüş bekleniyor mu?" sorusuna, şu şekilde cevap verdi:

"2015 şu ana kadar bizim için çok iyi giden bir yıldı. Bazı ülkelerin dışişleri bakanlıklarının uyarması sonucunda sektörümüz bir takım sorunlar yaşıyor. Şu ana kadar kongre iptali yok, fakat kongrelere gelen delege sayısında düşüşler oluyor. Bunu bekliyorduk ve hazırız. Geçen yılın kongre rakamlarını yakalayacağımıza inanıyoruz. Kongre sektörü biraz daha uzun vadeli planlama çalışması gerektirdiği için 'anında kongre iptali' gibi bir durumla kolay kolay karşılaşmıyoruz."