İsviçre vatandaşları bir gecede zengin oldu

İsviçre Merkez Bankası'nın flaş kararı sonrası İsviçre Frangı euro ve dolar karşısında değer kazandı!

İsviçre vatandaşları bir gecede zengin oldu

İsviçre Merkez Bankası dün mevduat faizini yüzde eksi 0,75′e düşürürken, aynı zamanda avro başına 1,20 frank olarak tuttuğu minimum kur uygulamasına son verdi. Kararın ardından İsviçre frangı avro karşısında yaklaşık yüzde 19, dolar karşısında ise yüzde 18 değer kazandı, İsviçre borsası yüzde 8,67 geriledi. İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, kararın kaçınılmaz olduğunu ve bu önlemin daha fazla ertelenemeyeceğini söyledi. Minimum kur uygulamasına, İsviçre frangının olağanüstü değerlendiği ve finansal piyasalar üzerindeki belirsizliğin son derece yüksek seviyeye geldiği bir dönemde son verildiğini bildiren Jordan, “olağanüstü ve geçici” olarak nitelediği kararın İsviçre ekonomisinin zarar görmesini engellediğini söyledi.
Analistler, İsviçre Merkez Bankası’nın aldığı kararların özellikle frank ile borçlanan kişi ve kurumlar üzerinde telafisi çok zor olan negatif sonuçları olacağını belirterek, dün akşamdan itibaren kurumların hasar tespit çalışmalarının başladığını ve bu konuyla ilgili haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Küresel piyasalar, dün İsviçre Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesi ve kur politikasında yaptığı değişiklikle sert bir şekilde dalgalanırken, bugün yoğun veri gündemi ve dünkü dalgalanmanın ardından para piyasalarına ilişkin “hasar tespit” açıklamaları takip edilecek.