Katar'da kritik petrol zirvesi

Katar'ın başkenti Doha kritik petrol zirvesine ev sahipliği yapacak. Zirve haberiyle birlikte petrol fiyatları yükselişe geçti.

Katar'da kritik petrol zirvesi

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'ın Petrol Bakanı ile Rusya Enerji Bakanı bugün Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelecek.Toplantıda, petrol üretimini kısılması konusunun ele alınacağı belirtiliyor.

Reuters'ın haberine göre konuya yakın kaynaklar Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi ve Rus mevkidaşı Alexander Novak'ın petrol üretimini kısılmasını görüşecekleri bildirildi. Petrol toplantısına Venezuela ile Katar da katılacak. Toplantıda Venezuela'yı Petrol Bakanı Eulogio Del Pino temsil edecek. Del Pino, pazartesi günü Katar'ın başkenti Doha'ya geldi. Suudi Petrol Bakanı Ali Al-Naimi ise Novak ile yapılacak toplantıya katılmak için dün gece Katar'a gitti. Nijerya Petrol Bakanı Emmanuel Ibe Kachikwu da geçtiğimiz hafta verdiği bir röportajda Doha'daki toplantıya katılmak istediğini belirtmişti.

Petrole toplantı dopingi

Görüşme haberiyle birlikte petrol fiyatları tırmanışa geçti. Brent petrol 35,23 dolara yükseldi.

Tarihi düşük seviyelerde seyreden petrol fiyatları başta Venezuela, Rusya ve Suudi Arabistan olmak üzere ham petrol ihraç eden ülkelerin ekonomilerini derinden vurdu. Suudi Arabistan geçtiğimiz yıl 98 milyar dolarlık rekor bütçe açığı verdi. Bu açığın bu yıl düşmesi bekleniyor.

Üretimin dondurulmasını' tavsiye etmişti

Venezuellalı Bakan Del Pino geçtiğimiz haftalarda büyük petrol üreticisi ülkeleri ziyaret ederek 'üretimin dondurulmasını' talep etmişti.

Dünyanın önde gelen petrol üreticisi ülkelrinden birisi olan Rusya OPEC üyesi değil. Ancak Rusya Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak OPEC ile koordineli çalışabilecekleri sinyalini verdi.