Kayabaşı başa döndü

İlk kez bir ihale yüksek teklif nedeniyle iptal edildi. Emlak Konut GYO’nun Kayabaşı’nda düzenlediği 5. etap ihalesinde fiyatın bölge ortalamasının üstüne çıkması iptal getirdi. Genelde fiyat düşük görüldüğü için ihaleler iptal edilirken, Emlak Konut GYO bir ilke imza atarak yüksek teklifi uygun bulmadı.

Kayabaşı başa döndü

Emlak konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Fiyatlar bir anda birden üçe atlarsa, buna dur deriz. Herşeyin ayağı yere basarak olmasını, fiyatların adım adım ilerlemesini istiyoruz. Kayabaşı bölgesi ileride bu fiyatların üzerine de çıkacaktır ancak bunun kademe kademe olması gerekiyor. Bu kararı gayrimenkul sektörünü ve konut alıcılarını düşünerek aldık” diye konuştu.

1 milyarlık teklif

Emlak Konut GYO’nun Kayabaşı 5. etap ihalesini 1 milyar 32 milyon lira toplam satış geliri üzerinden yüzde 46.10 pay yani 475 milyon 752 bin lira teklif veren Yıldızlar-HKM ortaklığı kazanmıştı. İhale sonrasında sektör temsilcileri, bu rakamlara göre bölgede metrekare fiyatlarının mevcut 3 bin 500- 4 bin lira seviyesinin çok üzerine çıkacağını savundu. Genel Müdür Murat Kurum, Kayabaşı bölgesinin geleceğini hem yatırımcının hem de konut alıcısının gördüğünü ifade etmişti.

Kademeli yükselsin

Ancak, ihale önceki gün iptal edildi. emlak Konut GYO’dan yapılan açıklamada, “İhale, verilen en yüksek teklif şirketimiz tarafından uygun bulunmadığından iptal edilmiştir” denildi. İptalle ilgili açıklama yapan Murat Kurum, şunları söyledi: “Her bölgemizde bütün gelir gruplarına hitap eden projeler yapmak istiyoruz. Kayabaşı’nda 15 bin bağımsız bölüm yapıyoruz. Gelir seviyesini de yavaş yavaş yukarı alıyoruz. İhalede verilen fiyatlar Kayabaşı’nda yakalanmayacak mı? Evet, zamanla yakalanacak. Ancak fiyat artışının kademe kademe olmasını istediğimiz için ihaleyi iptal ettik.”

Şartlar zorlaşıyor

MURAT Kurum, ihaleyi 30 Nisan’da tekrar düzenleyeceklerini belirterek, “Yükleniciler bu araziyi yeniden etüt etsinler, biraz daha ayağı yere basan tekliflerle gelsinler istiyoruz. Yeni ihalede mali şartları biraz zorlaştıracağız, firmaların da hesaplarını iyi yapmalarını istiyoruz. Bu kararı hem sektörü, hem yatırımcıyı, hem de bölgeyi düşünerek aldık. Şartları uyarsa, en yüksek teklifi veren firma yeniden ihaleye katılabilir” diye konuştu.

Kaynak: Meltem Kara-Vatan