KDV'deki kıyas şartı ödemeyi artırabilir

Önceki gün yürürlüğe giren borç yapılandırma düzenlemesinden sonra gözler Maliye Bakanlığı’na çevrildi

KDV'deki kıyas şartı ödemeyi artırabilir

Maliye Bakanlığı'nın “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun" ile şirketlerin, esnafın, doktor ve avukat gibi meslek mensuplarının bazı aylarda hesaplanan KDV'sinin çıkmaması halinde bile 'kıyas şartı' nedeniyle KDV artırımı getirmesinin katılımı düşüreceği iddia edildi. Maliye'nin bu şartı nedeniyle 20 bin lira KDV ödeyecek bir şirkete 660 bin lira borç çıkabildiği hesap edildi.

KDV YOKSA MATRAH ARTACAK

Yenişafak'tan cahit Saraçoğlu'nun haberine göre konuya ilişkin uzmanlar, KDV mükelleflerinin 2011-2015 yılları içindeki her bir vergilendirme dönemine ilişkin verdikleri 1 No'lu KDV beyannamelerinin yüzde 3,5-1,5 oranlarda hesaplanan KDV artırımı yapmaları şartı bulunduğunu hatırlattı. Ancak “Bu yıllarda herhangi bir dönemde hesaplanan KDV yoksa bu durumda KDV artırımı nasıl yapılacak?" sorusuna ise Maliye, “Artırımda bulunulan yıl içindeki dönemlere ilişkin beyannamelerin bir kısmında hesaplanan vergisi bulunan, diğer kısmında hesaplanan KDV bulunmayan mükelleflerin, gelir veya kurumlar vergisinde matrah artırımı yapmadan KDV artırımından faydalanmaları mümkün değildir" cevabı mükellefleri endişelendirdi.

20 BİN YERİNE, 660 BİN LİRA

Maliye'nin bu görüşüne göre 2014 yılında her ay hesaplanan KDV'si çıkan A şirketi KDV artırımını yüzde 2 üzerinden yapacak. Ama aynı yıl bazı aylarda KDV'si sıfır çıkan B şirketi gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımı yapacak ve KDV'yi de yüzde 18 üzerinden hesaplayacak. Örneğin; “A isimli A.Ş; 2014 hesap döneminde her ay hesaplanan KDV'si çıkmışsa KDV artırımı 1 milyon lira olacaksa yüzde 2 artıracak ve 20 bin lira ödeyecek. Ama B şirketinin 2014 yılında Ocak ve Şubat ayında hesaplanan KDV'si çıkmamışsa, kalan 10 aydan dolayı gelir ve kurumlar vergisi matrah artırımı yapmak zorunda olacak. B şirketinin örneğin kurumlar vergisini 2 milyon lira artırması halinde 2 milyon liranın yüzde 15'i olarak 300 bin lira kurumlar vergisi ödeyecek. Ayrıca KDV yönünden kıyaslama esas alınacağı için 2 milyon liranın yüzde 18'i ile 360 bin lira hesaplayacak. Böylece A şirketi KDV artırımı nedeniyle 20 bin lira ödeyecek. Ama B şirketi 360 bin lira KDV, 300 bin lira da kurumlar vergisi olmak üzere toplam 660 bin lira ödeyecek.

'6111'DE ZORUNLULUK YOKTU

Ayrıca, satışlarının tamamı %1 veya %8 KDV oranına tabi bulunan mükellefler de kıyaslama nedeniyle %18 üzerinden vergi artırımı yapmış olacaklar.

Öte yandan uzmanlar, 2011'deki 6111 sayılı yapılandırmada bunun olmadığına işaret ederek, düzenlemede “Mükellefler KDV bulunan beyannamelerinde yer alan hesaplanan KDV tutarlarını toplayacak, çıkan toplama ilgili yıl artırım oranını uygulamak suretiyle KDV artırım tutarını hesaplayacaklardır. Bu şartları taşıyan mükellefler gelir veya kurumlar vergisi bakımından matrah artırma ve karşılaştırma yapma zorunlulukları bulunmamaktadır" denildiğine dikkat çekti.

90 MİLYAR LİRA ALACAK VAR

Maliye'nin 18 Ağustos'te başlattığı ve 25 Kasım'da sona erecek düzenlemesinde kesinleşmiş vergi ve diğer borçlara ödeme kolaylığı, geçmiş döneme ilişkin matrah artımı yapan mükelleflere inceleme muafiyeti gibi kolaylıklar getiriliyor. Düzenleme ile yine şirketlere, esnafa, doktora, avukata ve meslek mensuplarına 2011-2015 dönemi için matrah ve vergi artırımı ile bu dönemler açısından Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV ve Stopaj Gelir yönünden incelememe muafiyeti getiriliyor. Yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların vergisiz ve ayrıcalıklı imkânlarla milli ekonomiye kazandırılması şansının verildiği düzenlemeyle, 90 milyar liralık borcun tahsilinden de devlet ciddi gelir bekliyor.

BEYANNAME VERMEMEK DAHA AVANTAJLI

Maliye Bakanlığı'nın 1 No'lu Tebliği ile yalnızca 3 adet KDV beyannamesi vermiş bir mükellefe kıyaslama yapmadan KDV artırımı hakkı verildiğini kaydeden uzmanlar, “Beyanname vermemek daha avantajlı bir durum olarak değerlendirilir" tespitini dile getirdi.

Milliyet