Kişisel verilere AB standartları geliyor

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan "Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı", kişisel verilere Avrupa Birliği standartlarında koruma getirecek

Kişisel verilere AB standartları geliyor

64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı" ile ilk defa kişisel verilerin işlenmesinin disiplin altına alınması ve Anayasa'da öngörülen başta özel hayatın gizliliği olmak üzere, temel hak ve özgürlüklerin korunması amaçlanıyor.

Tasarıda, kişisel verilerle ilgili kanunun uygulanmasını denetleyecek "Kişisel Verileri Koruma Kurumu"nun kurulması ve 7 kişilik Kişisel Veriler Koruma Kurulu oluşturulması öngörülüyor.

Başbakanlıkla ilişkili olacak kuruluş, gerçek ve tüzel kişilerin uyumunu denetleme, bu konuda yapılacak şikayetler hakkında karar verme, veri sorumluları sicilini tutma ve konuyla ilgili düzenleyici işlemler yapma yetkisine sahip olacak.

Kişisel verilerin işlenmesi konusunun da düzenlendiği tasarıya göre, veriler, kişilerin açıkça rızası olmadan işlenmeyecek.

KİŞİSEL VERİLERE ÖZEL KORUMA

Yasanın hayata geçmesiyle, muhafaza edilmesine artık ihtiyaç duyulmayan veriler silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecek. Kişisel veriler, kural olarak ilgilinin açık rızası olmaksızın üçüncü kişilere aktarılamayacak.

Kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına da güvence getiriliyor. Kişisel veri, gerekli güvence bulunmayan ülkelere, "yeterli korumanın sağlanacağının" iki tarafın veri sorumlusu tarafından yazılı olarak taahhüt edilmesi ve kurul tarafından izin verilmesi halinde aktarılacak.

CEZALAR ARTIYOR

TCK'nın 135. maddesinde yer alan "hukuka aykırı kişisel verileri kaydeden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesine" yönelik düzenleme aynen korunacak.

Kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine, ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin özel nitelikli verileri kaydedenlere verilecek cezalar, yarı oranında artırılacak.

Tasarı, Bakanlar Kurulunda imzaların tamamlanmasının ardından, TBMM'ye sevk edilecek.