Konut faizlerinde düşüş devam edecek

Emlak Konut ve GYODER'in düzenlediği 0.70 faiz oranlı kampanyalar sonrası konut piyasasında çok ciddi bir hareketlilik yaşanıyor

Konut faizlerinde düşüş devam edecek

Emlak Konut'un kampanyası ile birlikte canlanan konut piyasasına bankalardan da destek geldi. Bankalar da yavaş yavaş konut kredisi faizlerini yüzde 1'in altına indirirken, oluşan bu ortamda konut satışlarının daha da artması bekleniyor.
Hareketlenen gayrimenkul sektörünü Habertürk'e değerlendiren Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Haluk Sur, konut kredilerinde yaşanan düşüşün bir süre daha devam edeceğini düşünüyor. Bankacılık sektörünün elini taşın altına koyduğunu belirten Sur, yaşanan son gelişmeleri sektör için çok olumlu bir sinyal olarak yorumladı.

"SON BİR HAFTADA BİN 500 KONUT SİPARİŞİ ALINDI"

Türkiye ekonomisinde gayrimenkul ve inşaat sektörünün lokomotif rol oynadığını hatırlatan Haluk Sur yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Yaptığımız analizlerde aylık bazda konut kredilerinin faizlerin 0,1 oranda düşmesi yüzde 10'luk toplum kesiminn daha konut alım gücüne erişmesini sağlıyor. Son bir hafta, on gün içerisinde konut kredilerinin 0,70 olarak ilan edildiği kampanyalarda 1 milyar lirayı aşan satış rakamı rapor ediliyor. Konut adedi olarak da bin 500'ün üzerinde ön sipariş var. Bunların hepsi henüz kontrata dönüşmemiş satışlar ancak talep anlamında ciddi seviyelerde. Bu siparişlerin çoğu İstanbul projeleri... Türkiye'de ilk 6 ay itibarıyla 620 bin civarında konut satıldı. Aylık olarak 100-105 bin konut satılıyor. Sıfır ve ikinci el satışlar dahil olmak üzere bu satış rakamlarının yüzde 19'u İstanbul piyasasında gerçekleşti. İstanbul ayda 20 bin konut satılıyor. Bunların 9-10 bini birinci el, geri kalanı ikinci el konut satışından pluşuyor. Kampanya katılan firmaların stokları birinci el konutlara yönelik. İstanbul'da sadece 10 günlük süreçte bin 500 civarında konut siparişi alınması ki bu rakamlar sadece kampanyaya katılan şirketlerin rakamları... Bu rakamlar konut piyasasının hareketlendiğini gösteriyor."
Konut piyasasında artan talep sonrası fiyatların yükseleceğine yönelik endişeleri de yanıtlayan GYODER Başkanı Haluk Sur, şirketlerin elindeki konut stoğu tükenene kadar fiyatların yükselmesini beklemediğini belirtti. Sur, ilerleyen aylarda konut stoğunun tükenmesi ve konut arzının azalması durumunda, uzun dönemde şartların arz talep dengesine bağlı olduğunu açıkladı.

GYODER'DEN GÜÇ BİRLİĞİ KAMPANYASI

1-31 Ağustos tarihleri arasında geçerli olacak "Gayrimenkulde Güç Birliği Daha Güçlü Türkiye" kampanyası kapsamında GYODER üyesi 40 proje geliştirici firma, yüzde 20 peşinatla, 120 ay vadeli ve aylık yüzde 0.7’lik bir kredi faizi ile konut kampanyaları başlattı.