Konut piyasasını döviz yönlendirecek

2014'te fiyatlar yeniden dengelenecek

Konut piyasasını döviz yönlendirecek
Geçtiğimiz günlerde açıklanan Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü raporunda, Türkiye’de döviz piyasalarında son dönemde meydan gelen hareketliliğin gayrimenkul pazarını 2014 yılında fiyatlanma anlamında yeni bir dengeye yönlendireceği öngörülüyor.
Rapora göre, mevcut politik kargaşanın ekonomi ve TL üzerindeki olası etkileri, yatırımcılar için endişe yaratmakla birlikte orta ve uzun vadede Türk pazarına olan yatırımcı algısı, Türkiye’nin güçlü ekonomik büyümesi ve demografik gücü sayesinde olumlu seyredecek.
Geçici bir süreç yaşanıyor
Jones Lang LaSalle Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan rapora göre, 2013’ün 3. çeyreğinde gerçekleşen yüzde 4.4’lük büyümeyle orantılı olarak, hükümet yüzde 4 oranında devam eden güçlü bir büyümeyi işaret ederken, uluslararası kuruluşlar henüz Türkiye’deki mevcut iklimi göz önünde bulundurarak projeksiyonlarını gözden geçirmedi.
17 Aralık 2013 ile başlayan politik belirsizlik mali piyasaları etkiledi ve o tarihten itibaren TL, Euro ve USD karşısında yüzde 14 değer kaybetti. Bu kapsamda yaşanan kur dalgalanmalarının gayrimenkul pazarını 2014 yılında fiyatlama anlamında yeni bir dengeye yönlendireceği öngörülüyor.
Ofis ve perakende pazarındaki kiracıların kira teşvikleri talep ettiğine değinilen rapora göre, bu teşvikler döviz kuru sabitlemesi şeklinde gerçekleşiyor. Yatırım aktivitelerinin yavaşladığı gözlemleniyor. Bu durumun Mart 2014 seçimlerine kadar geçici bir süreç olduğu ve mal sahiplerinin satmaya istekli olması halinde, bu durumun satın alma fırsatları yaratacağı da düşünülüyor.
‘Perakende daha dirençli çıktı’
Raporu değerlendiren Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, perakende sektörünün Türkiye ekonomisi içerisindeki güçlü konumunun, 2013’te devam ettiğini söyledi. Alkaş, “Ekonomideki durgunluğa, politik belirsizlikten direk olarak etkilenen döviz kurlarına rağmen, perakende sektörünün diğer sektörlere oranla daha dirençli olması bekleniyor. Alışveriş merkezi yönetimleri perakendecileri döviz kurundaki dalgalanmalardan korumak amacıyla, hızlı bir şekilde faaliyete geçerek kira ve ortak alan giderleri için Euro ve USD döviz kurlarını sabitlemeye başladı” diye konuştu.
Alkaş, 2014 yılında tamamlanan yeni stokla beraber toplam alışveriş merkezi stokunun 11.38 milyon metrekareye ulaşmasını beklediklerini söyledi.
İstiklal Caddesi popülerliğini koruyor
Perakende pazarı içerisinde her geçen gün önemi daha da artan Cadde Perakendeciliği’ne ilişkin rapordaki verilere göre, 2013 yeni açılışların etkisi ile cadde perakendeciliğinde kiraların kısmen yükseldiği pozitif bir yıl oldu.
2013’te uygun ve kaliteli arzın kısıtlılığına rağmen cadde perakende pazarına yönelik perakendeci talebi oldukça yüksekti. Bağdat Caddesi’ndeki kentsel dönüşüm aktiviteleri kısa dönemde caddedeki perakende arzını kısıtlasa da, bölgenin uzun vadede perakendecilerin taleplerine daha iyi cevap vermesi bekleniyor.
İstiklal Caddesi, en çok tercih edilen cadde olma özelliğini korurken, Nişantaşı özellikle yeme-içme sektörlerinden talep görmeye devam ediyor. Bu bölgelerin dışında Ümraniye Alemdağ Caddesi, Kadıköy Bahariye, Mühürdar Caddesi ve Bakırköy İstasyon Caddesi de ön plana çıkıyor.