Koronavirüsün ülke ekonomilerine etkisi

Koronavirüs ile mücadele tüm hızıyla sürüyor. Virüs insan hayatını olduğu kadar ülkelerin ekonomilerine de etki ediyor. Virüsle mücadele kapsamında bugüne kadar ülkeler eğlence, seyahat gibi harcamalarını kıstı ve belli başlı ekonomik tedbirler aldı.

Koronavirüsün ülke ekonomilerine etkisi

Dünya genelinde ülkelerin, insan hayatını tehdit eden koronavirüs ile mücadelesi sürüyor. Koronavirüste vaka ve ölü sayısı her geçen gün artıyor. Virüsün insan sağlığı kadar ülke ekonomilerine de belli başlı etkileri oldu. Her ülke salgını önlemek adına bir dizi önlemler aldı.

ABD EKONOMİSİ TEDBİRLERİ

FED, koronavirüs salgınında parasal genişleme politikasına başvurdu ve piyasalara toplam 1,5 trilyon dolarlık likidite sunacağını açıkladı. Genel ekonomide yüzde 2 büyüme öngörülüyordu ancak şu anda ikinci çeyrekte yüzde 5’lik bir daralma öngörülüyor. FED Başkanı Jerome Powell, ekonomi için ‘resesyon’ uyarısı yaptı.

ÇİN'DE FED GİBİ PARA BASTI

Çin Merkez Bankası da FED gibi para bastı ve 1,2 trilyon yuan (1 trilyon TL) para akışı hamlesinde bulundu. Çin endüstriyel üretimi koronavirüsün etki ettiği yılın ilk iki ayında yüzde 13.5 düşüş yaşadı. İhracat ve ithalat, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azaldı.

ALMANYA EKONOMİSİ

Avrupa’nın demirbaşı olan Almanya, koronavirüs nedeniyle 7 yıl sonra ilk kez borçlanarak 750 milyar euro değerinde destek paketi açıkladı. Ülkedeki sanayi üretimi neredeyse durma noktasına geldi. Otomotiv sektörünün yapı taşları Volkswagen gibi şirketler, devletten kısa süreli çalışma talebinde bulundu.

TÜRKİYE EKONOMİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüsü ekonomik olarak göğüslemek adına 100 milyar lira yani 15 milyar Euro değerinde teşvik paketi açıkladı. Pakette iç havayolu seyahatlerinde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirildi. SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelendi. Firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek. Emekli vatandaşların bayram ikramiyesinin Nisan ayında ödenmesi ve en düşük emekli aylığının 1500 Türk lirası olması kararlaştırıldı. 500 bin liranın altındaki konutlarda bankaların tüketiciye vereceği kredi miktarı yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarılırken peşinat oranı yüzde 10’a düşürüldü.

Kaynak: gazetecoin