Kredi borcu ödenmezse ne olur?

Günümüzde kredi borcu olmayan yada daha önce kredi kullanmamış kişi yok gibi. İhtiyaç durumunda aldığımız kredileri ödeyemezsek ne olur? sorusu bir çoğumuzun düşündüğü konu. Biz de araştırdık ve kredi borcunun ödenmemesi halinde hangi durumlarla karşılaşabileceğinizi derledik.

Kredi borcu ödenmezse ne olur?
Tatile gidecekler, beyaz eşyasınını değiştirecekler, evlenecekler, araba almak isteyenler, sağlık harcaması olanlar, acil nakde ihtiyaç duyanlar kısacası herkes çeşitli ihtiyacı için kredi çekiyor.
Hal böyle olunca bankalardan da çeşit çeşit kredi seçenekleri sunuluyor. Kredi almak çok kolay ama iş ödemeye gelince zorluklar başlıyor. Kredi borçları ödenmediğinde, bankanın idari takip başlatmasıyla başlayan süreç, yasal takibe uzanırsa Merkez Bankası'nın "Kara Liste"sine bile girebilirsiniz.
YASAL TAKİP 90 GÜN İÇİNDE BAŞLATILIYOR
Ödeme yapmadığınız toplam süre 90 günü bulduysa yasal takip başlatılır ve 54'üncü günde ihtar çekilir. Ödeme yapmazsanız 90 günün sonunda banka sizinle yeniden iletişime geçer ve geciken 3 aylık borcun ödenmesini ister.
BANKA İLE ANLAŞMA YOLUNA GİTMEKTE FAYDA VAR
Bu süreçte yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz yada borcun tamamını ihtar ücretiyle birlikte tamamen kapatarak yasal sürecin önüne geçebilirsiniz. Kredi ödemelerinizde aksamalar yaşamaya başladığınızda kredi notunuz hızlı bir şekilde düşer. Bu süreçte bankalar genellikle anlaşma yoluna gitseler de insiyatif çoğu zaman bankanın elinde olur. Bunun için ödemeleriniz bozulmaya başlamadan önce, banka ile farklı bir ödeme planı için anlaşmanız faydanıza olabilir. Yasal takip durumu dahil, geç ödemelerde kullandığınız kredi faiz oranının en fazla aylık %30 fazlası gecikme faizi uygulanabilir. Bu borcun ödenmesi için tanınan süre 7 gündür. Ancak bunlardan hiç birini yapmazsanız artık yasal süreç başlar.
YASAL SÜREÇ BAŞLADIĞINDA NE OLUR?
Bu süreçte artık dosyanız avukata devredilir. Avukatla anlaşma yoluna gidebilirsiniz yada süreç devam edebilir. Genelde yasal takip sonucunda maaş haczi çıkar.

MAAŞ HACZİ NE DEMEKTİR?
Maaş haczi demek bankanın maaşınızın dörtte birine el koyması demektir. Maaş hesabınızın tamamına haciz konulamaz. Öte yandan hesaplarınıza haciz gelmesi durmunda, maaş hesabınızın hangisi olduğunu ilgili kurum veya kişilere bildirmeniz gerekir.
KARA LİSTEYE GİRERSENİZ BELLİ BİR SÜRE KREDİ ÇEKEMEYEBİLİRSİNİZ
Yasal takip süreci sonuçlanana kadar, borcunuza gecikme faizi işlemeye devam eder. Yasal takibe girdiğiniz için kredi notunuz düşer ve kara listeye girmiş olursunuz ve bunun geri dönüşü maalesef yok. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından tutulan sicil kaydınızın silinmesi için borcunuzu ödedikten sonra ortalama beş sene geçmesi gerekir. Bu beş sene içinde yaptığınız kredi ve kredi kartı başvuruları siciliniz bozuk olduğu için yüksek ihtimalle kabul edilmez.

Ruken Canan