Küçük yatırımcının gözdesi olacak!

Şekerbank Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ertürk, altının, kur ve fiyat dalgalanmalarından bağımsız gözde yatırım aracı özelliğini koruyacağını belirtti.

Küçük yatırımcının gözdesi olacak!

Şekerbank Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, “Altın, küçük tasarrufları olan hatta bu tasarruflarını yastık altı yatırımı olarak değerlendiren küçük yatırımcı için uzun süre vazgeçilmez olma özelliğini koruyacak gibi duruyor. Bankalar nezdinde hesap bazında işlem yapılabilmesi, özellikle de internet bankacılığı sayesinde 7/24 alınıp satılması, altını geniş kitlelerle buluşturmaya devam edecektir” dedi. Ertük, “Altının, özellikle küçük tasarruf sahipleri tarafından kur ve fiyat dalgalanmalarından bağımsız gözde yatırım aracı olma özelliğini koruyacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Yatay seyredecek

Gökhan Ertürk, altının seyri hakkında şunları anlattı: “Altın vadeli kontratlar, FED’in ekonomiyi desteklemek için tahvil alımı yapması ve faizleri tüm zamanların en düşük seviyesine düşürmesi ile birlikte, Aralık 2008’deki seviyesini ikiye katlayarak Eylül 2011’de ons başına 1.923 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Altın geçen yıl, küresel ekonomideki iyileşme ve FED’in varlık alımlarını azaltmaya başlaması ile birlikte yüzde 28 değer kaybetti ve son 30 yılın en hızlı yıllık kaybını gerçekleştirdi. Sonrasında, FED’in 6. kez tahvil alımlarını düşürdüğü, Temmuz’daki son toplantısının tutanakları, politika yapıcıların faiz oranlarını beklentilerden önce artırabileceği sinyalini verdi.

Son olarak ise FED’in Q3 beklentisiyle gördüğü 1.800 dolar zirvesinden, bunun sona erdirileceğini açıklamasıyla 1.200 dolara indikten sonra yükselmedi. Maliyet dolayısıyla 1.200 dolar seviyesinin altına gerilemesi ise pek mümkün görünmüyor. Sonuç olarak, yakın gelecekte altın fiyatının yatay seyretmesi beklenebilir.”

Bankacılık sektörünün kıymetli maden hesaplarının büyük bir kısmının altın mevduatından oluştuğunu belirten Ertürk, şöyle devam etti: “Altın bankacılığı sayesinde saklama riski ve alım satım arasındaki yüksek maliyet farkı ortadan kalkmış durumda. İnternet ve ATM gibi bankacılık kanallarından kaydi olarak altına yatırım yapılabiliyor. Ancak halen yastık altında yüksek miktarda altın olduğu tahmin ediliyor. Önümüzdeki yıllarda bu rakamın önemli kısmının bankalara yatırılmasını bekliyoruz.”

Bankada güvende

Gökhan Ertürk, , tasarruf araçları içinde altının yerini şöyle özetledi: “Altın bir takı eşyası olmaktan çok finansal bir yatırım ürünü olarak da niteliğini artırmıştır. Bu süreçte bankalar müşterilerine altın fiyatlarına endeksli yatırım fonları, anlık olarak fiyat değişimlerinden kazanç sağlayabilecekleri altın hesapları ve belirli vadelerde faiz getirisi sağlayacak vadeli ürünlerle birlikte, yastık altında biriktirdikleri altınları güvenle banka hesaplarına aktardıkları hurda altın toplama faaliyetleri ile hizmet vermeye başladı. Biz de Şekerbank olarak müşterilerimizin altına dayalı olarak birikimlerini değerlendirecekleri ürün ve hizmet seçenekleri sunmaya devam ediyoruz.”