Küresel piyasalar azalan risk iştahı ile negatif seyrediyor

Küresel piyasalarda azalan risk iştahı ile pay piyasalarında kar satışları etkisini artırırken, dolar endeksi yükselişe geçti.

Küresel piyasalar azalan risk iştahı ile negatif seyrediyor

Küresel piyasalarda azalan risk iştahı ile pay piyasalarında kar satışları etkisini artırırken, dolar endeksi yükselişe geçti.

ABD'de veri gündeminin zayıf olmasının etkisiyle iç dinamikler öne çıkarken, ABD Başkanı Donald Trump'ın söylem ve kararları piyasaların odak noktasında olmaya devam ediyor. Dün dolar endeksi gördüğü en düşük 99,6 seviyesinden gelen alımlarla yükselişe geçti, Dow Jones endeksi yüzde 0,09, S&P 500 endeksi yüzde 0,21 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,06 değer kaybetti. Dolar endeksi, bugün Asya piyasalarında da yükselişini sürdürerek 100'ün üzerinde dengelendi.

Avrupa tarafında, dün Almanya'da açıklanan fabrika siparişleri verisinin beklentilerden iyi olmasına karşın pay piyasalarında satış baskısının gün boyu devam ettiği görüldü. Fransa'da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin belirsizlikler yatırımcıların risk iştahını azaltırken, avro/dolar paritesi de buna bağlı olarak 1,08 seviyelerinden 1,07 sınırına kadar geriledi.

Bugün Japonya'da açıklanan öncü göstergeler endeksinin gerilemeye devam etmesinin ardından kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 geriledi, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 düşüş kaydetti.

Altının ons fiyatı ise dün küresel piyasalarda azalan risk iştahının tetiklediği güvenli liman arayışının etkisiyle yüzde 1,3 değer kazanmasının ardından, bugün Asya piyasalarında 1.235 dolar seviyelerinde yatay bir seyir izliyor.

Yurt içinde, BIST 100 endeksi dün analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 89.500 seviyesini test etmesi sonrasında özellikle banka pay piyasalarında etkisini artıran satışlarla düşüşe geçerek günü yüzde 1,17 azalışla 87.358 puandan tamamladı. Dün yaklaşık 1 ayın en düşük seviyesi olan 3,6615'e kadar gerileyen dolar/TL ise küresel piyasalarda azalan risk iştahına paralel olarak toparladı ve bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,7000 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, bugün yurt dışında Almanya'da açıklanacak sanayi üretimi verisi ile ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamalarının takip edileceğini kaydederek, yurt içinde ise borsadaki kar satışlarının gücünü devam ettirip ettirmeyeceği ve dolar kurundaki hareketliliğin izleneceğini ifade etti.