Küresel piyasalarda 'Fed tutanakları' etkisi sürüyor

Asya borsaları geçen haftayı yükselişle kapatan Wall Street'i izleyerek yükselirken, MSCI endeksi yüzde 0.6 artıda seyrediyor.

Küresel piyasalarda 'Fed tutanakları' etkisi sürüyor

Küresel piyasalar 'Fed tutanakları" etkisi sürüyor. Fed toplantı tutanakları sonrasında piyasalarda fiyatlamalar değişti,
tutanaklarda verilerin iyi gelmesi durumunda Haziran'da faiz artırım ihtimalinin masada olduğu görüldü.

Asya borsaları geçen haftayı yükselişle kapatan Wall Street'i izleyerek yükselirken, dolar da son dönemin zirvelerinden geriledi. Hafif değer yitiren dolar ABD'de faizlerin çok gecikmeden yükseleceği beklentisinden destek buluyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.6 artıda seyrediyor. ABD borsaları ise geçen haftayı yüzde 0.6 ile yüzde 1.2 artıda kapattı.

Asya borsalarındaki yükselişe karşılık Japonya'nın Nikkei endeksi ihracattaki düşüş ve ülkedeki satış vergisinin planlandığı gibi yükseltileceği endişeleriyle yüzde 1.1 geriledi.

Japonya'da bugün yayımlanan verilere göre ihracat Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.1 oranında beklentiler doğrultusunda geriledi.

İhracattaki gerileme yedinci ayına girerken Çin ve gelişmekte olan ülkelerdeki talebin zayıfladığına işaret ediyor. Ülkenin ithalatındaki düşüşe rağmen ticaret fazlası beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Japonya öncü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisine göre ise imalat sektörü Mayıs'ta üç yıldan uzun bir sürenin en sert daralmasını kaydetti.

Japonya basınına göre Maliye Bakanı Taro Aso ile ABD Hazine Bakanı Jack Lew arasındaki görüşmede satış vergisinin planlandığı gibi artırılacağından bahsedilmesi piyasalardaki satış baskısını artırdı. Yatırımcılar vergi artışının erteleneceğini tahmin ediyorlardı.

JAPONYA'DAN YENİ ADIMLAR BEKLENİYOR

Yatırımcılar Japonya Merkez Bankası'nın ekonomiyi destekleyici yönde, yaz aylarından itibaren birkaç adım daha atmasını bekliyorlar.

Japonya'nın para politikasındaki ek gevşeme beklentilerine karşılık ABD'de, özellikle de politika yapıcıların Haziran'dan itibaren faiz artırımından bahsetmeye hazır olduğunu gösteren geçen haftaki Fed toplantı tutanaklarının ardından, kısa vadede faizlerin artırılabileceği değerlendiriliyor.

Geçen haftanın başında Haziran ayında ABD'de faizlerin artırılmasına yüzde 4 ihtimal veren yatırımcılar, CME FedWatch verilerine göre Cuma günü Haziran'da faiz artırımına yüzde 30 ihtimal veriyorlardı. Vadeli işlemler piyasasında ise geçen hafta bir adet olan bu yılki faiz artırım adedi beklentisi, iki artırıma yükseldi.
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki değerini izleyen endeks geçen haftayı yüzde 0.8 yükselişle kapattıktan sonra bugün yüzde 0.1 gerileyerek 95.224'e indi. Endeks Perşembe günkü yaklaşık iki ayın zirvesi olan 95.520'ye yakın seyrediyor.

DÖVİZ PİYASALARI

Geçen haftaki piyasalarda Fed'in Haziran ayında faiz artıracağı beklentisine paralel olarak yüzde 0.8 değer kazanan dolar, bugün hafif gerilemesine karşılık son dönemin zirvesine yakın seyrediyor.

Dolar geçen hafta yayımlanan ve Fed'in Haziran veya Temmuz ayında faiz artırmayı değerlendirdiğine birçok uzmanı ikna eden Fed tutanaklarından destek buluyor.

Yatırımcılar bu hafta ABD'de para politikasının nasıl şekilleneceğini görmek için Fed yetkililerinin açıklamalarını izleyecek. Bugün Fed yetkililerinden James Bullard, John Williams ve Patrick Harker açıklamalarda bulunacak. Fed Başkanı Janet Yellen ise Cuma günü bir konuşma yapacak.

Son olarak New York Fed Başkanı William Dudley geçen hafta Perşembe günü ABD ekonomisinin faizlerin Haziran veya Temmuz'da artırılmasını gerektirecek kadar güçlenmiş olabileceğini belirtmişti.

Dolar, Japonya'da dış ticaret fazlasının beklentileri aşmasının ardından bugün yen karşısında değer kaybetti. Geçen haftanın son günü 110.59 yen ile üç haftanın zirvesini gören dolar, bugün yüzde 0.5 düşüşle 109.72 yenden işlem görüyor.

Euro ise Perşembe günü dolar karşısında gördüğü iki ayın dip seviyesi olan 1.1180'in yakınlarında 1.1231 dolardan işlem görüyor.