Küresel piyasalarda Trump endişesi

ABD Başkanı Trump'ın "Önce Amerika" politikasının dünyanın geri kalanı için istikrar bozucu olabileceği endişeleri küresel piyasalarda düşüşe neden oluyor.

Küresel piyasalarda Trump endişesi

ABD Başkanı Donald Trump'ın hem ABD'de hem de dünya genelinde eleştirilere neden olan göç sınırlaması düzenlemelerini açıklamasının ardından "Önce Amerika" politikasının dünyanın geri kalanı için istikrar bozucu olabileceği endişelerinin yoğunlaşmasıyla beraber Asya borsaları ve ABD vadeli hisse kontratları yeni haftaya düşüşle başladı.

Trump, Cuma günü imzaladığı bir kararla beraber 120 günlüğüne ülkeye mülteci girişini askıya alırken, Suriyeli göçmenlerin girişine süresiz yasak ve İran, Irak, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişlerini 90 günlüğüne yasakladı.

Trump'ın bu kararı sonrası ABD havalimanlarında yüzlerce kişi gözaltına alınarak sınırdışı edilirken, birçok ABD şehrinde büyük protestolarla beraber yasal olarak da düzenlemeye itirazlar gelmeye başladı.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi tatil dolayısıyla işlem hacminin zayıf kaldığı günde yüzde 0.4 düşüş yaşadı. Japonya Nikkei endeksi de yene güvenli liman talebinin artmasının ihracatçılar üzerinde etkisini göstermesiyle kayıplarını yüzde 0.7'ye genişletti.

ABD'de vadeli hisseleri de eksi bölgede hareketler gerçekleştirerek en az yüzde 0.3 kayıp yaşadılar ve Wall Street'in güne negatif açılış yapabileceği sinyalini verdiler.

ABD 10 yıllık gösterge Hazine tahvil getirileri Cuma günü yüzde 2.481'den kapanırken, en son yüzde 2.4658'den işlem gördü. Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi de yüzde 0.3 kayıpla 100.21 oldu.