Küresel Terörizm Endeksi açıklandı!

2014'te, tüm dünyada terör saldırıları sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 80 arttı. Terör saldırılarının yol açtığı toplam zarar ise yaklaşık 52,9 milyar dolar.

Küresel Terörizm Endeksi açıklandı!

Ekonomi ve Barış Enstitüsü (IEP) 2014'te, tüm dünyada terör saldırıları sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısının bir önceki yıla göre yüzde 80 arttığını açıkladı. Sidney merkezli IEP’nin açıkladığı "Küresel Terörizm Endeksi"nde, geçtiğimiz yıl tüm dünyadaki terör saldırıları sonucunda 32 bin 658 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Raporda 2000 yılında tüm dünyada terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 329 iken geçtiğimiz yıl bu sayının 32 bin 658’e yükseldiği vurgulandı.

Raporda ayrıca 2014'te tüm dünyadaki terör saldırılarının yol açtığı toplam zararın yaklaşık 52,9 milyar dolar olduğu, bunun da Bulgaristan’ın bir yıllık gayrisafi yurtiçi hasılasına yakın olduğu kaydedildi.

IEP raporunda 2014 yılında en ölümcül terör saldırılarının Irak , Afganistan, Nijerya, Pakistan ve Suriye’de gerçekleştiği bildirildi.

Rapora ilişkin İngiliz The Independent gazetesine değerlendirmede bulunan IEP Başkanı Steve Killelea, "Terörizmden çeken ülkelerin birçoğu aynı zamanda başka orduların işgallerinden de çekti. Bu müdahalelerde amaç korumaksa da, istenmeyen sonuçlara karşı gerekli tedbir alınmalı. Politika yapıcılarına eldeki verileri değerlendirerek terörizmle mücadele stratejilerini yeniden belirlemeleri ve odak noktalarını barıştan yana çevirmeleri çağrısında bulunuyorum" dedi.

Terör örgütü IŞİD’in saldırılarını da değerlendiren Killelea, "Geçen yıl IŞİD ölümcül olanlar arasında gösterilen iki saldırı gerçekleştirmişti. Paris’teki saldırı terör örgütünün artık Avrupa’da daha sofistike ve ölümcül saldırılar düzenleyebilme gücünün olduğunu gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.

Raporda ayrıca terör faaliyetlerinin ve saldırılarının 124 ülke üzerindeki olumsuz etkisi de 1 ila 10 arasında puanlandı. Listede ilk 10 ülke içerisinde Irak (10), Afganistan (9,2), Nijerya (9,2), Pakistan (9), Suriye (8,1), Hindistan (7,7), Yemen (7,6), Somali (7,6), Libya (7,2) ve Tayland (7,2) yer aldı. IEP’nin listesinde Türkiye (5,73) ise 27. sırada yer aldı