Lastik patladı kavga başladı

Pazar günkü Belçika Grand Prix’sinde dört kez dünya şampiyonluğu kazanan Ferrari takımının sürücüsü Sebastien Vettel’in, yarışın bitimine iki tur kala ve yaklaşık 300 km/s hızla giderken lastiğinin patlaması, Ferrari ile Pirelli arasında da tartışmanın çıkmasına neden oldu.

Lastik patladı kavga başladı

Ferrari takımı, Pirelli’nin lastik ve mühendislerini suçlarken, İtalyan lastik üreticisi de, daha önce takımlara bazı kurallar konulması konusunda çağrı yaptığını, ancak kimsenin buna yanaşmadığını savundu.
Yarışa 8. sıradan başlayan ve takımının uyguladığı “pit-stop” stratejisiyle 3. sıraya kadar yükselen Ferrari sürücüsü Vettel, bitime sadece 2 tur kala lastik patlaması sonucu mücadeleyi 12. sırada bitirdi.
Bunun üzerine yarıştan sonra bir açıklama yapan Vettel, kullandığı lastikler için “kesinlikle kabul edilemez” nitelemesinde bulundu. Vettel, “Şayet lastiğim, 200 metre daha erken patlasa, şu an sorularınıza cevap veremiyor olacaktım. Çünkü 300 km/s hızla bariyerlere çarpabilirdim. Bu kesinlikle kabul edilemez” dedi.

Karşılıklı yanıtlar
Pirelli, bunun üzerine bir açıklamada bulunarak, söz konusu ürkütücü kazanın, Ferrari’nin tek pit-stop stratejisini seçmesinden kaynaklandığını savundu. Şirket, diğer takımların ise lastiklerini yenilemek amacıyla iki kez servis alanına uğradığını vurguladı.

Bunun üzerine Ferrari takımının patronu Maurizio Arrivabene atışmalara katıldı ve takımın stratejisinin, Pirelli teknisyeninin onayladığı verilere göre belirlendiğini kaydetti. Arrivabene, “Her takımda, Pirelli’den bir mühendis bulunuyor. Peki bu kişi ne yapıyor o zaman? Orada sakız çiğnemek üzere bulunmuyor. Lastikleri kontrol etmek ve takımın verilerini analiz etmek için orada” şeklinde sert bir çıkışta bulundu.
Vettel’in lastiğinin, pit-stop yaptıktan 28 tur sonra patladığı belirtiliyor.

‘Bizi dinlemediler’
Bu tartışma ve karşılıklı suçlamalar üzerine bu kez Pirelli’den bir yazılı açıklama geldi. Şirket, 2013 yılında Formula 1 takımlarına, aynı lastiklerle maksimum gidilebilecek tur sayısının belirlenmesi ve bunun belirli bir turda sınırlandırılması konusunda kural getirilmesi çağrısında bulunduk. Ancak takımların hiçbiri, bizim önerimizi dikkate almadı” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, “Şayet bu kabul edilseydi, ilk takılan lastiklerle yarışın en fazla yüzde 50’sinin koşulmasına izin verilecekti. Yani Belçika’da tek takım lastikle en fazla 22 tur atılabilecekti” denildi.
Mercedes takımından Nico Rosberg’in de lastiği, cuma günü sıralama turları sırasında patlamıştı. Pirelli, bunun bir cisim nedeniyle gerçekleştiğini, lastiğin yapısından kaynaklanmadığını söylemişti.

Formula 1’in tek tedarikçisi

Pirelli, Formula 1’in tek resmi lastik tedarikçisi konumunda. İtalyan üretici, daha dayanıklı bir lastik hazırladığını söyleyerek F1’in tedarikçiliğine talip olan Fransız Michelin ile 2017 yılı için mücadele ediyor. Kararı, Formula 1’in patronu olarak kabul edilen Bernie Ecclestone’ın vereceği belirtilirken, kararda pek çok etken kadar güvenlik faktörünün de gözönünde bulundurulacağı kaydediliyor.
2011’den bu yana F1 lastik tedarikçisi olan Pirelli, Formula 1’in yanı sıra tüm motorsporları lastiklerini Türkiye’de, İzmit’teki fabrikasında üretiyor.