Lojistik sektöründeki değişimler e-ticaret sektörünü de etkiliyor

E-ticaret sektörünün ülkemizde büyümesi ile birlikte kargo şirketlerinin sektör açısından önemi de çok arttı. Tamamen lojistik şirketlerin imkanlarına bağlı olarak gelişen e-ticaret pazarı için lojistik sektöründeki gelişmeler de büyük önem kazanıyor. Geçtiğimiz ay MNG'nin Körfez sermayeli bir şirkete satışının ardından, lojistik sektöründeki değişimlerin e-ticaret'e etkisi yeniden tartışılıyor.

Lojistik sektöründeki değişimler e-ticaret sektörünü de etkiliyor
Ömer ARIKAN / T-Soft Proje Müdürü

MNG’nin satışı ile Türkiye’de %100 yerli özel kargo şirketi kalmadı

Türkiye’de iç pazarda yaygın hizmet veren 6 oyuncu bulunmakta. İsim sırasıyla Aras kargo, Mng Kargo, Sürat Kargo, PTT Kargo, Yurt İçi Kargo, ve UPS Kargo olmakta.

Yakın zamanda aracıdan teslim hizmeti yapan BuKoli de ay sonunda projeyi kapatacağını duyurdu. Borusan holding, tamamen yerli bir girişim olan BuKoli ve sunduğu hizmet modelini Türkiye ile tanıştırmıştı. 2015 yılında hizmete başlayan proje 2017 yılında kapanmış oldu.

Diğer kargo şirketlerini daha detaylı incelersek;

Aras Kargo: Aras ailesinin kurduğu, tamamen yerli bir girişim olarak başladı. 1989 yılında kurulan girişim, 2013 yılında Austrian Post şirketine %25 hisse satışı yaptı. Aras ailesi bu hisseye karşılık 60 milyon dolar aldı. Şirket değeri de 240 milyon dolara ulaşmış oldu.

Ortaklar arası anlaşmazlıklar artınca, 9 Mayıs 2017’de şirkete devlet tarafından kayyum atandı, şu an kayyum yönetiminde hizmete devam ediyor.

MNG Kargo: MNG (Mehmet Nazif Günal) holding tarafından tamamen yerli bir girişim olarak, 2003 yılında kuruldu. Firmanın 2017 itibariyle 8.000 çalışanı bulunuyor. 2017 Haziran ayında şirketin tamamı Dubai merkezli Mirage Cargo’ya satıldı.

Sürat Kargo: Kaynak Holding tarafından 2003 yılında kuruldu. Şirkete önce 2015 sonunda kayyum atandı. Sonra da FETÖ operasyonları kapsamında 2016 yılında TMSF’ye devredildi. Halen TMSF’de bulunmakta.

PTT Kargo: 2008 Yılında PTT tarafından kuruldu. Bir kamu iştiraki olan PTT Kargo, son dönemdeki gelişmelere paralel olarak hızla büyümeye devam etmekte.

Yurt İçi Kargo: 1982 yılında kurulan şirket Arıkanlı Holding’e ait. 13.500 çalışan ile Türkiye’nin en büyük kargo şirketi olma özelliğine sahip. Şirket önce 2003 yılında yurt dışı operasyonlarda beraber hareket etmek üzere GeoPost ile ortak şirket kurdu. Sonra da 2007 yılında %25’ini GeoPost’a sattı. Bu satış karşılığında 70 milyon Euro alındı. Böylece Yurt İçi Kargo’nun toplam değerlemesi 2007 itibari ile, 280 milyon Euro oldu.

Ünsped - UPS Kargo: 1988 yılında yerli bir girişim olarak kurulan Ünsped, UPS adına hizmet yürütüyordu. UPS, 2009 yılında Ünsped’i satın aldı. UPS, 1907 yılında kurulan Amerikan merkezli bir kargo şirketidir. Türkiye’de 3000 çalışanı bulunmakta.

Son gelişmeler ile birlikte, Türkiye’de %100 yerli bir özel sektöre ait kargo şirketi bulunmuyor. Kamuya ait 2 kargo şirketi bulunuyor. Yurt dışı ortaklı 2 kargo şirketi bulunuyor. Tamamen yabancılara ait 2 kargo şirketi bulunuyor.

E-ticaret sektörünün ülkemizde büyümesi ile birlikte kargo şirketlerinin sektör açısından önemi de çok arttı. Tamamen lojistik şirketlerin imkanlarına bağlı olarak gelişen e-ticaret pazarı için lojistik sektöründeki gelişmeler de büyük önem kazanıyor.

E-ticaret sektörüne karşı oldukça mesafeli duran lojistik şirketleri son 6-7 yıl içinde, API imkânlarını sektörün hizmetine sunarak, e-ticaret sitelerinin aldığı siparişlerin otomatik işlenmesine imkân tanımış oldular. Ancak birçok yazılımda hala bu entegrasyonlar tam anlamı ile sağlanmış değil. Bunun sonucu olarak ta, hala ürünlerin yanlış adreslere gitmesi, kredi kartlı siparişlerde kapıda ödeme ücreti istenmesi gibi sonuçlar meydana gelebiliyor.

Türkiye iç dağıtımına yönelik hizmet veren kargo şirketlerinin tamamı son yıllarda, ya kendisi global gönderim imkanı sağlıyor ya da bir uluslararası partner ile bu faaliyetlerini yürütüyor. Firmalar DHL, TNT, Fedex, Aramex gibi şirketler ile bölgesel dağıtım ortaklıkları gerçekleştiriyor.

Türkiye e-ticaret sektöründe hizmet veren şirketler için artık global satış kaçınılmaz bir hale geldi. Yurt dışındaki geniş imkanlar, dövizin aşırı değerlenmesi herkesin gözünü yurt dışına çevirmesini sağladı. Amazon, Ebay, Etsy, AliExpress, Lamoda (Rusya), Bamilo (İran) gibi pazaryerlerinde satış yapan yerli e-ticaret sitelerinin sayısı gittikçe artıyor. Diğer yandan dijital pazarlama imkanları ile Google ve Facebook üzerinden reklam vererek doğrudan sayfasına ziyaretçi çeken ve satış yapan yerli sanal mağazalarda azımsanmayacak sayıda.