LYS'de sorulan Ziggurat nedir ve ne amaçla kullanılmamıştır? Ziggurat'ın amacı ne değildir?

LYS-4 sınavında sorulan Ziggurat sorusu, Ziggurat nedir sorusunu akıllara getirdi. Peki en son Milattan Önce 6. yüzyılda görülen Ziggurat Kulesi gerçekten ne işe yarıyordu? Ziggurat'ın kullanım amaçları arasında hangileri yoktur

LYS'de sorulan Ziggurat nedir ve ne amaçla kullanılmamıştır? Ziggurat'ın amacı ne değildir?
Ziggurat Kulesi, LYS sınav serisinin 18 Haziran 2016 tarihinde yapılan ilk turu olan LYS - 4 Sosyal Bilimler sınavında tarih sorusu olarak öğrencilere sorulan en ilginç soru olarak akıllarda kaldı.
Sınavdan çıkan öğrencilerin "Ziggurat nedir" sorusunu araştırmaya başlamasıyla birlikte Ziggurat kelimesi Google'da en çok aranan kelimeler sıralamasında hızla yükselmeye başladı.

Zigurat Kulesi ne amaçla kullanıldı
Hristiyanların kutsal kitabı İncil'de de bahsi geçen Babil Kulesi hikayesinin de temelini oluşturan Ziggurat kuleleri, bugünkü İran ve eski Mezopotamya vadisinde yer alan, terası da bulunan piramitleri andıran tapınak kulelerinin ismi.
Babil, Sümer ve Aur medeniyetleri tarafından kullanılan Ziggurat'lar, ilk bakışta piramitleri andırsa da aslında piramitlerden farklı olarak üstü düz bir mimari yapıya sahip.

Ziggurat'ın kullanım amaçlarından biri olmayan özelliği nedir
Ziggurat'ın saray amacıyla kullanıldığı yönündeki iddialar ise doğru değildir. Saray, ziggurat'ın kullanım amaçlarından birş değildir.
2 ila 7 kat arasında olan Ziggurat tapınakları, Herodot'a göre düz olan tepesinde bir türbe bulundurur. Fakat bu türbelerin zaman içerisinde tahrip edilmesi nedeniyle hiçbiri günümüze kadar ulaşabilmiş değil.
Ziggurat Kulesi'nde bulunan rahiplerin ise özellikle doğal felaketlerde (sel, toprak kayması gibi) yüksek olan bu yaıların kulelerinde felaketten korunmaya çalıştıkları anlatılır.

LYS'de sorulan Ziggurat nedir ve ne amaçla kullanılmamıştır? Ziggurat'ın amacı ne değildir? - Resim : 1

Ziggurat'a ulaşım sadece 3 yolla mümkündür. Bu nedenle de rahip olmayanların asla giremediği bu yollar vasıtasıyla tapınağın güvenliği de son derece yüksektir.
Bilinen en yüksek Ziggurat Marduk'tur.
Eski halini koruyarak günümüze kadar ulaşabilmiş en önemli ziggurat ise İran'ın batısında bulunmaktadır.
Ziggurat'larda o dönemin inanışına göre Tanrıların yaşadığına inanılırdı.
Dünyada bilinen ziggurat sayısı ise 28'i Irak'ta, 4'ü İran'da olmak üzere 32 tanedir.

Eski Mısır yapıları üzerine çalışmalar yapan Arkeolog Harriet Crawford, halkın zigguratlarda fiziksel hiççbir varlığın bulunmadığına, sadece tinsel (ruhani) varlıkların zigguratlarca kabul edildiğine inandığını aktarmaktadır.

LYS'de sorulan Ziggurat nedir ve ne amaçla kullanılmamıştır? Ziggurat'ın amacı ne değildir? - Resim : 2

MI6'nın karargahı Ziggurat'tan esinlenme
Ziggurat mimarisi günümüzde de bazı yapılarda kullanılan bir tarza sahiptir. Örneğin Amerika'daki Tennessee Üniversitesi yurt binası içindeki Hodge Kütüphanesi, East Anglia Üniversitesi, İngiliz Gizli Servisi MI6'nın karargahı olara bilinen SIS, New York'taki Solomon R. Guggenheim Müzesi ziggruat mimarisine sahip günümüzde inşa edilmiş binalardır.

LYS'de sorulan Ziggurat nedir ve ne amaçla kullanılmamıştır? Ziggurat'ın amacı ne değildir? - Resim : 3

LYS'de sorulan Ziggurat nedir ve ne amaçla kullanılmamıştır? Ziggurat'ın amacı ne değildir? - Resim : 4

Oyunlarda ve Hollywood filmlerinde de Ziggurat kullanıldı

Warcraft 3, Starcraft, City of Heroes, Quake, Age of Empires gibi bir çok bilgisayar veya konsol oyununda ziggurat tarzı binalar kullanılmıştır.

LYS'de sorulan Ziggurat nedir ve ne amaçla kullanılmamıştır? Ziggurat'ın amacı ne değildir? - Resim : 5

Ayrıca Metropolis, Blade: Trinity, Hayalet Avcıları gibi bir çok Hollywod yapımı filmde de gizemli yapılar olarak sahnelerde yer almıştır.

Ziggurat'lar burçlar için inşa edildi iddiası
Öte yandan bir iddiaya göre Zigguratlar, eski Mezopotamya'da bir din gibi kabul edilen astoloji ve burçları daha yorumlayabilmek ve burçların kaynağı olan tanrı ile tanrıçalara daha yakın olabilmek için inşa edildi.
Sümerlerde bazı tanrı ve tanrıçalar diğerlerinden daha fazla özellik taşıyordu. Ay tanrısı Nanna, Güneş tanrısı Utu ve Venüs’ün tanrıçası İna. Tanrıçaların insanlar gibi duyguları ve çeşitli gereksinimleri olan varlıklar olarak tanımlandığı söyleniyor.

LYS'de sorulan Ziggurat nedir ve ne amaçla kullanılmamıştır? Ziggurat'ın amacı ne değildir? - Resim : 6
M.Ö 3.000 yılında Lagaş kentinin tanrısı Ningirsu bütün tanrı ve tanrıçaların şampiyonu seçilerek Orion takım yıldızıyla özdeşleştiriliyor. Bu dönemden sonra tüm tanrı ve tanrıçalar yıldızlarla özdeşleştirilmeye başlanıyor. Böylece yıldızları gözlemlemek Sümerler için bir tür ibadet desek yeridir.
Ziggurat'ın da işte bu yüzden inşa edildiği iddia edenler yok değil.