Merkez, son faiz hamlesinin gerekçelerini açıkladı

İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırmaya gidileceğini belirten TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçların kullanılmaya devam edileceğini bildirdi.

Merkez, son faiz hamlesinin gerekçelerini açıkladı

Merkez Bankası, ocak ayından itibaren döviz kurundaki aşırı hareketliliğe ve enflasyon görünümündeki bozulmaya tepki olarak bir dizi likidite önlemi alındığını ve 24 Ocak'taki PPK toplantısında para politikasındaki sıkı duruşun güçlendirilmesine karar verildiğini bildirdi.

PPK özetinde; marjinal fonlama faizinin 75 baz puan artırılarak yüzde 9,25'e, geç likidite penceresi borç verme faiz oranı ise 100 baz puan artırılarak yüzde 11'e yükseltildiği hatırlatıldı.

Açıklamada şöyle devam edildi:

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Ayrıca, döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirler alınacaktır.

2017 yılının Ocak ayında makro çerçeve ve iktisadi temeller değişmediği halde döviz piyasasında gözlenen aşırı hareketlilik dinamik ve farklı likidite araçlarını da içeren bir sıkılaştırma çerçevesinin uygulamaya konulmasını gerektirmiştir. Sade bir politika çerçevesi aktarım mekanizmasının etkinliğini artırırken bu tip dinamik tepkileri dışlamamaktadır.