Merkez'de sadeleşme sinyalleri

Merkez Bankası Başkanı, kurumun yeni yol haritası hakkında ipuçları verdi. Murat Çetinkaya'nın mesajlarında faizde indirim isteyen reel sektör ile işbirliği ve para politikasında daha da sadeleşme konuları öne çıktı. Enflasyon tahmininde ise değişiklik yok.

Merkez'de sadeleşme sinyalleri

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Çetinkaya, kurumun önceliklerini ve yol haritasını paylaştı. Özellikle reel sektörün faiz indirimi konusunda beklentilerinin arttığı bir dönemde başkanlık koltuğuna oturan Çetinkaya, ilk kez kamuoyu önünde yeni döneme ilişkin ipuçları verdi. Reel sektörü anlamaya çalıştıklarını ifade eden Çetinkaya, Genel ekonomik aktörlerle iletişim kanallarını tekrar çalışabileceklerini aktararak bir süredir çeşitli sebeplerle ara verdikleri reel sektörle bir araya geldikleri toplantılara devam edebilecekleri paylaştı.
REEL SEKTÖRLER BİR ARAYA GELECEĞİZ
Çetinkaya, yatırımcılarla yaptıkları toplantıların formatını ve sıklığını gözden geçirebileceklerini kaydederek, çok atıfta bulundukları yapısal unsurlara dair görüş ve önerilerini daha açık iletişimde devam ettirebileceklerini söyledi. Çetinkaya, “Bunun gibi toplamda Merkez Bankasının ne yapmaya çalıştığını, hangi araçlarla bunu başarmaya çalıştığını ve fiyat istikrarının önemini aslında paylaşmaya çalışıyor olacağız. Buradaki farkındalık bizde oldukça kritik. İletişim çerçevemiz bu hedefimizde uyumlu bir biçimde şekillenecek” dedi. Merkez Bankası'nın daha sade para politikası izleyeceğini ifade eden Çetinkaya, “Yeni dönemde tercihimiz daha sade ve öngörülebilir bir para politikası olacak. Nihai amacımız fiyat istikrarını sağlayarak ekonomik istikrarı pekiştirmek. Sadeleşme adımı gevşeme değil” diye konuştu.
ENFLASYON HEDEFİ
Murat Çetinkaya, “Ham petrol fiyatlarını yukarı yönlü ve ABD doları cinsinden ithalat fiyatlarını ise aşağı yönlü güncelledik. Yıllık ortalamalar itibarıyla ham petrol fiyatları varsayımımızı 2016 yılı için 37 dolardan 40 dolara yükselttik” dedi. Yılın ikinci Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşan Çetinkaya, 2016'nın ilk çeyreğinde tüketici enflasyonunun bir önceki çeyreğe kıyasla 1,35 puan azalarak yüzde 7,46 ile öngörünün altında gerçekleştiğini söyledi. Tahminlere kıyasla yıllık enflasyondaki azalışta işlenmemiş gıda fiyatlarının belirleyici olduğunu dile getiren Çetinkaya, işlenmemiş gıda ve tütün dışı enflasyonunun Ocak Enflasyon Raporu öngörüleri ile uyumlu gerçekleştiğini ifade etti.
POLİTİKA İÇİN UYGUN MANEVRA
Yeni başkanın verdiği mesajlar içinde 'makul hızda sadeleşme' başlığı da yer aldı. Çetinkaya hedefi şu sözlerle ifade etti: “Önümüzdeki dönemde tek bir politika faizi daha dar ve simetrik bir faiz koridoru olası risk senaryolarında yeterli politika manevra alanını verecek.
FAİZDE MERKEZ TEK BELİRLEYİCİ DEĞİL
Küresel oynaklıklarda düşüşün devam etmesi durumunda sıkı para politikasını daha dar bir faiz politikası içinde uygulayabileceklerini paylaşan Çetinkaya, önümüzdeki dönemde koşullar elverdiği ölçüde sadeleşme adımlarına devam edeceklerini belirterek, “Faizle ilgili tartışmalar normal ancak önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın tek faktör olmadığının anlatılması önemli” dedi.
KÜRESEL PİYASALARA SIKI TAKİP
Enflasyon beklentilerini, fiyatlama davranışlarını ve diğer gelişmeleri dikkate alarak para politikasındaki sıkı duruşu koruyacaklarını ifade eden Çetinkaya, şunları söyledi: “Küresel oynaklıklardaki azalmanın sürmesi ve küresel finansal koşullarda yaşanan iyileşme yurt içi finansal koşulları da olumlu etkiliyor. Bu gelişmeler doğrultusunda önümüzdeki dönemde gelir ve güven kanallarıyla finansal koşulların iç talebi desteklemesini bekliyoruz.”
BAŞKANDAN 5 ÖNEMLİ MESAJ
*Yeni dönemde tercih daha sade para politikası
*En makul hızda sadeleşme
*Oynaklık sürerse daha dar faiz politikası
*Para politikasındaki sıkı duruş korunacak
*Finansal koşullar iç talebi destekleyecek