MHP'de son dakika: Kurultaya Çankaya İlçe Seçim Kurulu'ndan 'yapılamaz' kararı!

10 Temmuz'daki kurultay için MHP'de muhalifler, Çankaya İlçe Seçim Kurulu'ndan gelen kararın şokunu yaşıyor

MHP'de son dakika: Kurultaya Çankaya İlçe Seçim Kurulu'ndan 'yapılamaz' kararı!
MHP'de 10 Temmuz'da yapılacağı belirtilen kurultay için Çankaya İlçe Seçim Kurulu "kurultay yapılamaz" dedi.
MHP'li muhaliflerin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itirazda bulunması bekleniyor.

ÇANKAYA İLÇE SEÇİM KURULUNUN 10 TEMMUZ KARARINA İLK TEPKİLER
Ceza Hukukçusu Ersan Şen, 19 Haziran'da yapılan tüzük değişikliklerinde toplam yeter sayısının sağlanmadığını, buna karşılık açılan dava ve alınan bir tedbir olduğuna dikkat çekerek, tedbir kararında 'Siz tüzüğü değiştiremediniz. 10 Temmuz'da seçimli kongreye gidemezsiniz' açıklaması olduğunun altını çizdi. Tüzük değişikliği yapılmadıkça da, genel başkan seçimini olağanüstü genel kurulda gerçekleştirmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Şen, taraflar mutabık olmadıkça, bu tüzük maddesi değiştirilmediği sürece 10 Temmuz'da ister muhalifler, ister Genel Merkez'in kurultay yapamayacağını savundu.
19 Haziran'daki Çağrı Heyeti'nin topladığı Tüzük Kurultayı'na başkanlık yapan Müsavvat Dervişoğlu ise bu görüşe itiraz ediyor. Toplantı için 3'te 2'lik çoğunluk gereği bulunmadığının, Siyasi Partiler Kanunu ve Parti Tüzüğü açık olduğu için Medeni Kanun'a gerek olmadığı için 19 Haziran kurultayının düzenlendiğini belirten Dervişoğlu, Çankaya İlçe Seçim Kurulu'ndan gelen kararın elinde olduğunu belirterek şunları söyledi: Asliye Hukuk Mahkemesi'nden tedbir konulması nedeniyle, Genel Merkezin ve Kongre Heyeti'nin seçimli kurultay yapılamayacağını ifade ediyor.
Asliye Hukuk Mahkemesi'ne tedbirin kaldırılması için başvuru yapıldı. Bunların sonuçlarını bekleyeceğiz. Seçimli Genel Kurul'un gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa o adımları atacağız."

19 HAZİRAN'DAKİ KURULTAYA İHTİYATİ TEDBİR GETİRİLMİŞTİ
Kayyum tarafından MHP'li muhalif isimlerin katılımıyla 19 Haziran'da toplanan MHP Olağanüstü Tüzük Kurultayı'na Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla ihtiyati tedbir getirilmişti. Kurultayın ardınan bazı muhalif isimler kurultayda bazı değişiklik tekliflerinin kendilerinin haberi olmadan gündeme getirildiğini iddia etmiş ve Akşener'i kurultayı hukuki açıdan tehlikeye atmakla suçlamıştı.
Genel Merkez'in tanımadığını ilan ettiği kurultayda 14 değişiklik önergesi verilmiş ve bu önergelerin tamamı kabul edilmişti. Kabul edilen değişiklik önergeleriyle, parti tüzüğündeki 'olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçimi yapılmasını engelleyen' maddenin "seçim yapılabilir" şeklinde değiştirilmesi ve muhaliflerin kurultayına katılanların partiden ihraç edilmesinin önünün tıkanması planlanıyordu.
Olağanüstü kurultayda kabul edilen değişiklik önergelerinin hukuki olarak geçerliliğinin olup olmayacağı tartışma konusuydu.

MHP Kurultayı
Genel Merkez kurultayı tanımadığını açıklamıştı
MHP yönetiminin kurultay için belirlediği tarih 10 Temmuz'du.
Genel Merkez bu kurultayda hem tüzük değişikliği hem de seçim yapmayı planlıyordu.
Kurultayda Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin yanı sıra Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Sait Gönen ve Süleyman Servet Sazak da Genel Başkanlık için aday olduklarını açıklamıştı.
Bugüne nasıl gelindi?
MHP'nin 1 Kasım seçimlerinden yenilgiyle çıkmasının ardından harekete geçen bir grup partili partide 'tüzük değişikliği' talebiyle olağanüstü kongre girişimi başlattı.
Grup, 1,232 delegeden 531 delegenin destek verdiği girişimin talebini genel merkezin yerine getirmemesi üzerine şubat ayında mahkemeye başvurdu.
Mahkeme de, 'büyük kongre üyelerinin beşte birinin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kurultay toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği'' sonucuna vardı ve olağanüstü kurultayın toplanması için "Çağrı Heyeti" oluşturdu.
Genel Merkez çağrıyı tanımazken, heyet de 15 Mayıs'ta toplanmak üzere delegelere davet yaptı.
Bu arada Gemerek ve Tosya'da iki ayrı mahkeme, olağanüstü kurultay sürecini durduran kararlar verdi.
Ankara Valiliği bu kararları gerekçe göstererek, 15 Mayıs'ta toplanmak üzere Ankara'ya gelen delegelerin kongrenin toplanacağı Büyük Anadolu Oteli'ne girişlerine izin vermeyince toplantı yapılamadı.
Genel merkezin itirazı üzerine dosya Yargıtay'ın gündemine geldi.
Yargıtay da, yerel mahkemenin kararını onaylamıştı.