Moody`s`den gelişen ülkelere borç uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin 10 yıldan uzun süredir devam eden borç artışının ardından dış şoklara karşı giderek daha fazla kırılgan hale gelmekte olduklarını bildirdi.

Moody`s`den gelişen ülkelere borç uyarısı

Moody's, Gelişmekte olan Avrupa'nın tüm bölgeler arasında en kırılganı olduğunu, bu Bölge'de 6 ülkenin dış borç/GSYH oranlarının yüzde 100'den fazla olduğunu söyledi.

Moody's, Gelişmekte olan Avrupa'da ABD Doları cinsinden bakıldığında dış borçta en büyük artışın Türkiye'de yaşandığını belirtti.

Türkiye'nin dış borcunun GSYH'ya oranının 2005 yılındaki yüzde 41 seviyesinden 2015 sonunda yüzde 55 seviyesine çıktığına işaret eden Moody's, Türkiye'nin dış borcunun Gelişmekte olan Avrupa'nın toplam dış borcunun yüzde 19'unu oluşturduğunu ve bunun Rusya'nın ardından en yüksek ikinci oran olduğunu ifade etti.

Ancak Moody's, Türkiye'nin dış borcunun Bölge'deki diğer ülkeler ile, Ukrayna, Macaristan, Hırvatistan, karşılaştırıldığında ılımlı seviyede olmaya devam ettiğini de belirtti.

Gelişmekte olan ülkelerin toplam borçlarının 2005-2015 döneminde neredeyse üçe katlanarak 3 trilyon dolardan 8,2 trilyon dolara çıktığını belirten Moody's, şu anda borcun gelişekte olan ülkelerin çoğundan GSYH'dan ve döviz rezervlerinden daha hızlı artmakta olduğunu vurguladı.

Gelişmekte olan ülkelerde borç artışının kamudan çok özel sektör tarafından yönlendirilmekte olduğuna da işaret eden Moody's, 2005 yılından bu yana özel sektör borcunun yıllık yüzde 14,3, kamu borcunun ise yıllık yüzde 5,9 oranında büyüme gösterdiğini belirtti.