"Normal ekonomiye geçmek birkaç yıl alır"

Yellen ilk yarıyıl para politikası sunumunu yaptı

"Normal ekonomiye geçmek birkaç yıl alır"
Fed Başkanı Janet Yellen, Senato’nun Bankacılık Komitesi'nde ilk yarıyıl para politikası sunumunu gerçekleştirdi.

ÇIKIŞ STRATEJİSİNİ GÖZDEN GEÇİRİRİZ

Yellen, sunum sonrasında gerçekleşen soru cevap kısmında, varlık alımlarının sonbaharda bitebileceğini söyledi. Yellen, "ABD ekonomisinin iyileşmeye başladığını düşünüyorum. Ekonomi ilerleme kaydetti. Her ne kadar minimum bir ilerleme olsa da. Umarım mali politika bu ilerlemeye zarar vermez" dedi.

NORMAL EKONOMİYE GEÇMEK BİRKAÇ YIL ALIR

Yellen, ABD ekonomisinin yeniden normal dönemlere geçmesinin önünde daha birkaç yıl olduğunu söyledi. Fed Başkanı, "Ekonomideki toparlanma beklediğimiz gibi devam ederse, varlık alımları sonbaharda bitebilir" diye konuştu. Yellen, ekonomik görünüm değişirse, çıkış stratejisinin hızını yeniden gözden geçireceklerini de söyledi. Ben Bernanke dönemin en önemli gündem maddesi işsizlik oranıyla ilgili gelen soruları da yanıtlayan Yellen, "İşsizlik oranı tek başına istihdam piyasasının sağlığını ölçmeye yetmez'' dedi. Fed’in bilançosunun 4 trilyonu bulmasıyla ilgili de konuşan Yellen, “Bilançomuzu küçültmekte acele etmeyeceğiz” diye devam etti.

HAVA KOŞULLARI NE KADAR ETKİLEDİ BİLEMİYORUZ

ABD'de beklentilerin üzerinde geçen zorlu hava koşullarını da değerlendiren Yellen, "Hava şartlarının ekonomiye etkisini tam olarak hesaplayamıyoruz. Verilerin kötü hava koşullarından ne kadar etkilendiğini hesaplamak zor. Ancak zorlu hava şartları çiftçileri endişelendiriyor" dedi.