Otomobil satışlarında "6 ay ve 6 bin kilometre sınırı" uzatıldı

İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Otomobil satışlarında "6 ay ve 6 bin kilometre sınırı" uzatıldı

Ticaret Bakanlığınca 2'inci El Motorlu Kara Taşıtları Yönetmeliğinde yapılan değişiklik Resmi Gazete' yayımlandı. Buna göre ikinci el motorlu kara taşıtları, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar, üretici ve distribütörler tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan satışa çıkarılamayacak.

6 ay daha uzatma yetkisi var
Yönetmelikte ayrıca, Ticaret Bakanlığı'nın bu süreyi 6 ay daha uzatmaya yetkili olduğu da belirtildi.

İkinci El Araç Satış Fiyatı Düzenlemesi Neleri Kapsıyor?
İkinci el araç satış fiyat düzenlemesini içeren İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 6 Temmuz 2023 tarihli ve 32240 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan yönetmelikte öne çıkan detay ise 2. el statüsünde satılacak olan araçların fiyatlarıyla ilgili. Buna göre satıştaki araçların ikinci el fiyatları, sıfır fiyatlarını geçemeyecek.

Araç fiyatlarının sürekli yükselmesinden dolayı sıfır olarak alınan bir aracın ikinci el fiyatı, belirli bir süre sonra sıfır fiyatının üzerine çıkabiliyordu. Ticaret Bakanlığı bu durumu önlemek ve fiyat artışlarını durdurabilmek adına yönetmeliğe geçici bir madde ekledi. Bu maddeye göre ikinci el araçların, sıfır fiyatının üzerinde bir fiyattan satılması yasaklandı. Bu yasak hem fiziksel ortamlardaki hem de internet üzerindeki satışları kapsıyor.

Son yıllarda araç satışlarının sıkça yapıldığı ikinci el satış siteleri de yönetmelik kapsamına alındı. Buna göre ikinci el motorlu kara taşıtı satışına yönelik ilanlar da dikkate alınacak ve sıfır fiyatının üzerinde ilan yayımlayanlar tespit edilerek idari para cezası kesiliyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre yönetmeliğe aykırı ilan verenler 300 bin TL’ye kadar para cezası ile karşılaşacak.

İkinci el araç satış fiyat düzenlemesi, ikinci el satışlara aracılık eden siteleri de ilgilendiriyor. İlan siteleri, ikinci el araç fiyat düzenlemesine aykırı ilan girişi yapanları ilan yayımlanmadan önce uyarmakla yükümlü olacak. Bununla birlikte gerekli durumlarda ilan sahiplerinin tüm bilgileri de Bakanlığa iletilecek.


İkinci El Satış Fiyatları Nasıl Belirlenecek?
Yeni yönetmeliğe göre bir aracın ikinci el satış fiyatının, aynı aracın sıfır fiyatının altında kalması gerekiyor. Üst fiyat sınırının nasıl belirleneceği de yönetmelikte açıkça belirtilmiş. Düzenlemeye göre ikinci el satış fiyatlarının üst sınırı, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatı olarak belirlenecek. Yani ikinci el olarak satışa çıkarılan bir aracın fiyatı konusunda, marka ve modeline bağlı olarak üretici veya distribütör fiyatı referans alınacak.

Bu konuda soru işareti oluşturan durum; sonradan aksesuar, ekipman veya donanım parçası eklenmiş olan araçların, fabrika çıkışı araca göre daha değerli kabul edilmesi. Fakat yönetmelikte bu konuyla ilgili de madde var. İlgili maddeye göre ikinci el satışı yapılacak olan araca donanım veya aksesuar eklenmişse üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerine eklenebilecek tutar Bakanlık tarafından belirlenecek. Yani sonradan donanım eklenen araçlar, eklenen donanımın niteliğine bağlı olarak sıfır araç fiyatının üzerinde satılabilecek.