Pekcan: İhracatçılarımız için açabileceğimiz her kapıyı zorlayacağız

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatçılara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek "Pazarlara giriş desteklerimiz var, marka desteklerimiz var. Onlara açabileceğimiz her kapıyı, aralayabileceğimiz her kapıyı zorlayacağız" dedi.

Pekcan: İhracatçılarımız için açabileceğimiz her kapıyı zorlayacağız

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Pekin'de düzenlenen EXPO 2019’da Milliyet yazarı Abdullah Karakuş'un sorularını yanıtladı.

"Bakanlık olarak en önemli konularınız neler?" sorusuna Pekcan, "Bizim öncelikli hedefimiz ticaretimizi, ihracatımızı artırmak. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz. Yeni projeler hazırlıyoruz. İl bazındaki çalışmalarımızı artırdık. Bakanlık olarak biz Bakanlık mensuplarının artık il ziyaretlerine gönderiyoruz. Onları ‘Bakandan randevu isteyeyim, geleyim; alırım alamam, sorarım soramam’ demekten kurtarıp yerinde kapıyı çalıyoruz, biz geldik" yanıtını verdi.

Pekcan şöyle devam etti:

"Ticaret Bakanlığı olarak bizim ekiplerimiz gidiyor. İl ziyaretlerinde hem esnafla bir araya geliyoruz hem iş dünyasıyla bir araya geliyoruz. Hem de onlarla birebir istişare toplantıları yapıyoruz. Ticaretin hızlı, güvenilir ve kolay yapıldığı ülkelerde, en başlarda yer almak hedefimiz.
Bununla ilgili gümrüklerde çok özel çalışmalar yapıyoruz. İhracat Genel Müdürlüğümüzle çok özel çalışmalar yapıyoruz, yurt dışı temsilcilikler de öyle. Verdiğimiz hizmetleri dijitalleştirmeye de çok önem veriyoruz. Bildiğiniz gibi gümrüklerde kâğıtsız ihracatı gerçekleştirdik şu anda, birçok ülkede hâlâ bu yok. Bazı Avrupa ülkeleri de dâhil, evrakları biz hala soft copy olarak alamıyoruz, hard copy olarak alıyoruz ama buna rağmen biz ithalatta da dijitalleşme yönünde ciddi adımlar attık. Müşavirlerimizi şu anda çok aktive ettik, motive ettik. Ben iş dünyasıyla da müşavirlerin bir araya gelmesini istedim. Müşavirlerimizin önünde iş insanlarımız kuyruk oldu. O ülke hakkında, o pazar hakkında bilgi alabilmek için. Ne kadar güzel bir şey, demek böyle bir ihtiyaç varmış."
Karakuş'un sohbetin devamında yönelttiği sorular ve Pekcan'ın bunlara verdiği yanıtlar şöyle:

'UZAK COĞRAFYALARA GENİŞ ÜRÜN GÖNDERİLMELİ'

- İhracatı artırmaya yönelik neler yapıyorsunuz?

Gittiğimiz illerde ‘ihracatçı olmayanı nasıl ihracatçı yaparız?’ ona bakıyoruz. Talepleri nedir, beklentisi nedir? Hangi ürünün üretimi var Türkiye’de? Bunlarla ilgili çalışmalarımız var.

Tabii ihracatçılarımızın da biraz daha uzak coğrafyalara fokus olmaları gerekli artık. Sadece yakın coğrafyaya değil pazarlarımızı genişletmemiz, ürün ihracat ettiğimiz ürün portföyünü artırmamız gerekiyor. Onun dışında, Perakende Yasası’yla ilgili de bir çalışmamız var. Onunla ilgili taslağımızı Külliye’ye gönderdik. Orada da coğrafi işaretli ürünlerin daha fazla yer alması ama bir bölgedeki coğrafi ürün, sadece o ilinkileri değil de bütün Türkiye’den coğrafi işaretli ürün alıp satabilsin. Sadece private labella değil, diğer üreticilerilerin ki de en azından kendi ürünleriyle beraber raflarda yer alabilsin.
Bununla ilgili çalışmalarımız var. PERBİS programımızla beraber iş yerinin açılışının, kapanışının gerek Bakanlığımızla gerek diğer bakanlıkların da koordinasyonunda bunların on line olarak yapılabilir hale gelmesi üzerinde çalışıyoruz. Serbest bölgelerimizi zaten Serbest Bölge Programımızla beraber şu anda giren, çıkan ürün, araç ve serbest bölgede kalan plakası, şoförüyle beraber kayıt altında. Tek noktadan bütün Türkiye’yi takip edebiliyoruz. Hangi serbest bölgeye hangi tarihte ne girdi, ne çıktı, o serbest bölgede ne var, bilgisayarı açtığımız anda görebiliyoruz. Bunu genelleştireceğiz inşallah, bu yönde çalışmalarımız da devam ediyor. İhtisas serbest bölgelerine çok ciddi önem veriyoruz teknoloji yatırımları için. Bunun dışında Rekabet Kanunu’yla ilgili taslak çalışmalarımızı tamamladık.

2003 yılından beri güncellenmemiş ama Avrupa Birliğinde 2008’de, 2010’da güncellemiş uluslararası yatırımcıların görmek istediği bir rekabet hukukunu getiriyoruz inşallah. Meclis tatile giriyor, girmeden yetiştiremeyeceğiz herhalde. Meclis tatile girmeden önce elektronik çek, bonoyu hazırladık, gönderdik, o çıkabilir. Artık karşılıksız çekten kurtulmak için elektronik ortamda çeki alabilecek, ciro edebilecek, verebilecek senedini de çekini de. Yani iş insanımızı koruyacak önlemler almak için gayret içerisindeyiz aslında.

- Yabancı yatırımcıyı çekmek için neler yapılıyor?

Her gittiğimiz toplantıda biz Türkiye’ye yatırımcı çekmek ve Türkiye’ye turist çekmek için en az ihracatımız kadar onları da dile getiriyoruz, onlarla ilgili de ülkemiz için projeleri takip ediyoruz. Bunun takipçisi olup Türkiye’nin hem coğrafi açıdan hem gümrük birliği açısından hem Kuzey Afrika, Orta Doğu, Orta Asya, Kafkaslara, Rusya’ya yakınlığı açısından tam bir merkezi hat konumundayız aslında uzak coğrafyalardaki yatırımcı için. Bunların da dikkatini bu yönde çekmek için gayret sarf ediyoruz. Bizim amacımız Japonya’yı da Çin’i de aynı zamanda yatırımcı olarak görmek. Yani dünyadaki yatırımlarına baktığımız zaman Türkiye’deki yatırımlarının çok az olduğunu görüyorsunuz. Onlar da Türkiye’deki yatırımların artırılmasını desteklediklerini söylediler.