Piyasada rüzgar terse döndü!

Güne 2.96 civarında başlayan dolar/TL 3 liraya doğru koşuyor. 2,99`un üzerine çıkan dolar/TL 2.9900`ı gördü.

Piyasada rüzgar terse döndü!

Dolar/TL, Suudi Arabistan-İran arasındaki idam krizi ve düşük Çin PMI ile başlayan yükselişin beklentilerin üzerinde artan enflasyon verisi ile hızlanmasıyla dün 2.98'e yaklaşırken, bu sabah 2.96'lı seviyelerden güne başladı. 2,99'un üzerine çıkan dolar/TL 2.9900'ı gördü.

BIST'TE TERS KÖŞE

Güne yüzde 0,76 yükselişle 71.055,53 puandan başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksinde ise satışlar hızlandı. BIST 100 endeksi saat 12:15 itibariyle yüzde 1.32 düşüşle 69.590 puandan işlem görüyor.

PİYASALARDAKİ HAREKETLİLİĞİN NEDENİ NE?

ALB Forex Araştırma Uzmanı Eda Önder Öztürk, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2016 yılının ilk işlem gününden de hatırlanacağı üzere, dünya genelinde endekslerde son 15 yılın en zayıf başlangıç yapıldığının görüldüğünü hatırlattı.

Çin borsasında görülen tedirginliğin dünya geneline yayılmasıyla birlikte Orta Doğu’da Suudi Arabistan-İran arasında tırmanan gerginlik sonrası dün dünyada korku endeksi olarak ta adlandırılan VIX endeksindeki gün içerisinde görülen yüzde 24 oranındaki yükselişlerin dikkat çektiğine vurgu yapan Öztürk "Bugüne baktığımızda Borsa İstanbul güne tepki alımları ile başlamış olsa da, günün ilk yarısında kazançlarını geri verdiğini görüyoruz.

'PARİTENİN YOLU 3 TL'YE DOĞRU AÇILABİLİR'

Türk Lirası ise negatif ayrışma derecesi yüksek olan para birimleri arasında yerini alıyor. Tüm bu etmenlerin paralelinde 2015 yılının sonlarında sakin seyreden USDTRY paritesinin üzerindeki tozları attığını söyleyebiliriz. Dün 2,95 seviyesini kırarak yukarı yönlü ivmesini kuvvetlendiren USDTRY paritesi 2,97 seviyesi üzerine yerleşti. USDTRY paritesinde 2,97 seviyesinin üzerinde kalıcı hareketler görmemiz durumunda paritenin yolu 3,00 seviyesine doğru açılabilir" dedi.

'TL EN NEGATİF AYRIŞAN PARA BİRİMLERİNDEN BİRİ OLABİLİR'

Alan Menkul Değerler AŞ Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Dolar yeni yılın ilk günüyle birlikte alev aldı. Dolar’daki yükselişin esas nedeni İran ile Suudi Arabistan arasında yaşanan gerilim. Bizim için önemli olan, TL’yi daha çok ilgilendiren olumsuzluk şuan için Ortadoğu’daki zaten çatışmalı olan ortama birde ekstra bir siyasi olumsuzluğun yansıması. İran ve Suudi Arabistan arasındaki olumsuzluğun yanında Çin’in de dün küresel piyasalarda dalgalanma yaratması, ilk olarak riskli varlıklardan, güvenli limanlara kaçışı destekledi. Türkiye’nin bölgeye yakın olması TL tarafının bu bölgedeki olumsuzluklardan daha fazla etkilenmesine neden oldu. Eğer bu iki ülke arasındaki gerilim yatışmaz ise; riskli varlıklardan kaçış devam edebilir ve TL sıcak bölgeye de yakın olunması sebebiyle en negatif ayrışan para birimlerinden biri olabilir.

MERKEZ OCAK AYINI PAS GEÇER Mİ?

Diğer taraftan TL için bir diğer risk ise; uluslararası piyasalardaki Çin bazlı risklerin küresel bir satış dalgasını tetiklemesi olabilir. Çin bazlı risklerin belirsizlik endeksi olan VIX endeksi üzerinde hızlı hareketlere neden olması, sadeleştirmeye başlamak için VIX ve MOVE endekslerine işaret eden Merkez Bankası’nın Ocak ayını da pas geçmesine neden olabilir. Bu da Ocak ayında TL üzerinde risk olabilecek bir başka gelişme olarak, Dolar tarafında yükselişin devamını destekleyebilir.

'DOLARDA 2.94 KISA VADEDE BELİRLEYİCİ SEVİYE'

Dolar’da 2.94 seviyesi kısa vadede belirleyici bir seviye olarak gözüküyor. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece, 3 ve 3.0320 seviyelerine doğru yükseliş görmemiz mümkün, siyasi gerilimin yatışması durumunda ise; tekrar 2.94 seviyelerine bir çekilme görebiliriz. Ancak Dolar tarafında, Türkiye için bir iyimserlikten bahsetmemiz ancak 2.94 seviyesinin altında mümkün olabilir. 2.94 seviyesinin altında tekrar kısa vadede tutunduğu önemli destek seviyesi olan 2.90 seviyelerine bir geri çekilme beklenebilir."

Suudi Arabistan, Şii dini lider Şeyh Nimr al-Nimr'in idam edilmesinin ardından İran'daki büyükelçiliğinin basılması nedeniyle Tahran ile diplomatik bağlarını kesti. Bahreyn ve Sudan da bir gün sonra İran ile diplomatik bağlarını kestiğini açıklarken, Birleşik Arap Emirlikleri de İran ile ilişkilerin seviyesini düşürdü.

Kaynak:Uzmanpara