Piyasalar Erdoğan-Putin açıklamalarıyla dalgalandı

Türkiye ile Rusya liderlerinin 30 Kasım'da görüşme yapabileceği haberleriyle piyasalarda düşen tansiyon gelen açıklamalarla yeniden yükseldi

Piyasalar Erdoğan-Putin açıklamalarıyla dalgalandı

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'un; "Türk tarafından liderler seviyesinde bir toplantı yapılması teklifinin devlet başkanına iletildiğini bildirmesi üzerine Türk ve Rus liderlerin 30 Kasım Pazartesi günü Paris'te gerçekleştirilecek İklim Zirvesi'nde görüşeceği beklentisi doğdu.

Görüşmenin tansiyonu düşüreceği beklentisi ile borsa İstanbul toparlanmaya başladı. BIST 100 Endeksi ikinci seansta gelen alımlarla yüzde 2'ye yakın yükseldi. Dolar kuru 2,92 TL altına gevşeyerek 2,9117 TL'yi gördü.

Saxo Capital Markets Menkul Değerler A.Ş. Strateji Danışmanı Cüneyt Paksoy, borsadaki toplarlanma ve kurlardaki gevşemenin nedenlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşme ihtimali ve Rusya ile ilgili negatif haber akışının yavaşlaması olduğunu belirtti.

Saat 15:00'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı Yuri Ushakov, Türkiye'nin Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili özür dilemeye hazır olmadığını gerekçe göstererek Putin'in Erdoğan ile görüşmeyi reddettiğini söyledi. Açıklamanın ardından, yüzde 2'ye yakın yükselmiş olan Borsa İstanbul 100 Endeksi kazançlarının büyük bölümünü geri verdi.

Cüneyt Paksoy, borsada Salı günü ve sonrasında yaşanan düşüşlerle ilgili olarak; Çok aşırı bir tepki vermiştik. Pİyasalar şu ana kadarki haber akışını fiyatladı, bundan sonra artık sürecin işleyişine bakacak" dedi.

"ÇOK AŞIRI TEPKİ VERMİŞTİK"

Cüneyt Paksoy, borsada Salı günü ve sonrasında yaşanan düşüşlerle ilgili olarak; "Çok aşırı bir tepki vermiştik. Özetle teknik bir tepki hareketiydi. Piyasalar şu ana kadarki haber akışını fiyatladı, bundan sonra artık sürecin işleyişine bakacak" dedi.

Borsada ikinci seansta gelen yükselişin aşırı satıma gelen tepki olduğunu kaydeden Paksoy, tepkinin anlam kazanması için haber akışının durgunlaşması, Dolar kurunun 2,90 TL altına kalıcı olarak inmesi ve yüzde 11'lere yaklaşan faizin tekrar 10,50 altına inmesi gerektiğini vurguladı.

TL cinsinden varlıklar üzerinde satış baskısının tamamen ortadan kalkmasığını vurgulayan Paksoy, Türkiye-Rusya arasındaki gerginliğinin seyri ile birlikte piyasaların önümüzdeki hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve sonrasında Amerikan Merkez Bankası (Fed) toplantılarını takip edeceğini belirtti.

Habertürk