Piyasalar sonbahara sert girdi

FED ile piyasanın faiz artırımı konusunda farklı beklentiler içinde olduğuna yönelik anket, yatırımcıları dolara yöneltti

Piyasalar sonbahara sert girdi

Yurtdışında güçlenen dolar, içeride de dün 2.2040 TL ile mart ayında gördüğü seviyelere çıktı. Dolardaki hızlı yükselişle BIST endeksindeki kayıplar yüzde 2.5’i buldu. BIST endeksi günü 80.080 puandan tamamladı. Analistlere göre, dolarda yaşanan hızlı çıkışın en önemli nedeni, ABD Merkez Bankası’nın (FED) yayınladığı araştırma oldu.
Milliyet'in haberine göre, araştırmada yatırımcıların, FED üyelerine göre faiz oranlarının daha uzun süre düşük kalmasını ve artırımların daha yavaş gerçekleşmesini bekliyor. Ekonomistler, ilk faiz artırımının 2015’in üçüncü çeyreğinde olmasını öngörüyor. FED yetkilileri ile piyasanın faiz beklentileri arasındaki uyumsuzluk, doları harekete geçirdi.

17 Eylül toplantısı...

Böylece FED’in 17 Eylül’de yapacağı toplantı piyasalar için kritik öneme sahip oldu. FED yetkililerinin, faize yönelik açıklamaları piyasaların yönünü etkileyecek. Öte yandan, Euro Bölgesi’nde deflasyon riskinin arttığına yönelik kaygılar, İskoçya ve İngiltere ilgili haberler yatırımcıları dolara yöneltti. Gelişmekte olan ülke para birimleri içinde en fazla değer kaybı Türk lirası ve Güney Afrika Randı’nda yaşandı.
Bu arada, altın dolardaki yükselişin etkisiyle 1.256 dolarla 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

‘DOLARDA YILSONU BEKLENTİSİ 2.25 TL’
Gülay Elif Girgin - Şeker Yatırım Başekonomist


Dolar küresel olarak değer kazanma sürecine girmesi ile 2.19 TL?seviyelerine yükseldi. FED’in 17 Eylül toplantısında ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini revize edecek olması ve bu çerçevede faiz artırımlarına ilişkin bir sinyal verme ihtimali piyasaları tedirgin ediyor.
Öte yandan San Francisco FED’in yaptığı araştırma piyasa katılımcılarının faiz artırım süreci ile ilgili olarak FED üyelerinden daha iyimser olduğuna ortaya koyması da moral bozdu. Bu süreç bizi şaşırtmıyor çünkü, sonbaharda FED kaygılarının gelişmekte olan ülke piyasalarını baskılayacağını daha önce ifade etmiştik. FED’den gelecek faiz artırım sinyallerinin etkilerinin, ECB’nin parasal gevşeme paketi ile azaltılacağı düşünülüyor olsa bile biz pek de o tarafta yer almıyoruz. Yılsonu için dolar/TL beklentimiz 2.25 seviyesidir.”

‘BORSADA 76 BİN SEVİYESİ ÖNEMLİ'
Yeliz Karabulut - ALB Men. Araştırma Müdürü


“Dolar/TL paritesinde FED endişeleri nedeniyle yükseliş sözkonusu. Teknik olarak 2.1860 seviyesi aşağıda önemli bir destek noktası. Bu seviyenin üzerinde tutunmaya devam etmesi halinde alımlar etkili olabilir ve 2.21 seviyesine doğru bir yükseliş görülebilir. 2.1860 seviyesinin altında ise 2.16 seviyesine kadar gerileme görülebilir.
BIST’te ise 81.500 seviyesi önemli bir destek. 80.000’in altına gevşeme ise sert satış baskısına neden olabilir. Burada geri çekilme 76.000’e kadar olabilir. 82.500’ün üzerinde hareketler ancak yükseliş getirebilir. Orta vadede ise takip ettiğimiz önemli noktalar 80.000 ve 76.000 seviyeleri yukarıda 82.500 ve 84.500 seviyeleridir. 76.000 altında ise endekste önemli bir formasyon oluşabilir ki burada 68.000 hedef olarak gözüküyor. Endeksin hareketi için dolar/TL ve faiz tarafındaki gelişmeler önemli.”