Piyasalar yeni varyantı nasıl karşıladı?

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bilim insanlarının yeni bir kornavirüs varyantı tespit etmesi üzerine dünya çapında piyasalarda kaygılar baş gösterdi.

Piyasalar yeni varyantı nasıl karşıladı?

Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana’da Kovid-19’un çok sayıda mutasyona uğramış ‘B.1.1.529‘ olarak adlandırılan yeni bir varyantı tespit edilirken, Güney Afrika Cumhuriyeti’nden Hong Kong’a seyahat eden bir kişide bu varyantın gözlendiği haberi gelmişti. “Süper varyant” olarak da nitelendirilen B.1.1.529 varyantının 32 mutasyondan sonra şekillendiğini belirten uzmanlar, mevcut aşıların bu varyanta karşı etkili olup olmadığının henüz bilinmediğini vurguladı.

Birleşik Krallık Sağlık Bakanı Sajid Javid, önümüzdeki günlerde Güney Afrika, Namibya, Lesoto, Botsvana, Esvatini ve Zimbabve’nin kırmızı listeye ekleneceğini ve uçuşların bir süreliğine askıya alınacağını açıklarken İngiltere’de şu ana kada bu varyantın gözlendiği vaka bildirilmedi.

Asya Pasifik bölgesi borsaları yeni varyant haberleriyle birlikte yükselen endişelerle sert düşüş gösterirken gerilemenin en büyüğü Japonya’da yaşandı. Ülkenin Nikkei 225 borsası yüzde 3’e yakın gerilerken, Topix endeksi yüzde 2’den fazla azaldı.

EN SERT KAYIP HAVACILIK SEKTÖRÜNDE
Piyasalarda yeni varyanta en ciddi tepki havacılık hisselerinde gözlendi. Avrupa Havacılık Endeksi günün açılmasında bu yana yüzde 3’e yakın değer kaybederken Türk Hava Yolları ve Pegasus’un hisseleri de açılıştan bu yana yüzde 6 civarında geriledi.

Pandeminin ilk gözlendiği günlerde değerlendirme de bulunan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, 2020 ve 2022 yılları arasında salgının havacılık endüstrisine 175 milyar avroya maliyet getireceği tahmininde bulunmuştu.