Piyasaların sinirini bozan gelişme!

Dolarda yükseliş trendi tünelin ucunda görünürken, sınırın ötesinden huzursuzluk dalgaları yayılıyor

Piyasaların sinirini bozan gelişme!

Bugün Avro Bölgesine ait Cari hesap denge rakamının 23 milyar Avro fazla vermesi beklenmekte. Beklentilerden daha iyi gelecek bir rakam Avro'nun genel hatları ile diğer ülke paraları karşısında daha dirençli durmasına yada değer kazanmasına sebep olabilir. Saat 15:30’da Kanada’ya ait aylık toptan satışlar, çekirdek TÜFE ve TÜFE rakamlarının beklentilerden yüksek gelmesi ise USD/CAD paritesinde 1,09 direnç bölgesine kadar bir yukarı harekete sebep olabilir. Son olarak 16:55’de ABD’de açıklanacak Michigan tüketici duyarlığı, beklentileri ve cari durum rakamları ABD dolarının diğer paralar karşısında seyrinin belirlenmesine katkı sağlayacak rakamlar olarak karşımıza çıkacak. Genel hatları ile ABD Dolar Endeksi’nin değer kazanmaya başladığını ve orta ve uzun vadede yukarı yönde hareketlenme belirtilerini gözlemlediğimi belirtmek istiyorum.

Merkez Bankası politika faizinde 50 baz puanlık indirime gitti.
Merkez Bankası politika faizinde 50 baz puanlık indirime giderek faiz oranını %8.75’ten %8.25’e düşürdü. Marjinal fonlama oranı %12’de bırakılırken, APİ çerçevesinde piyasa yapıcı bankalara repo işlemi yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı %11.50’de sabit bırakıldı. Borçlanma faiz oranı ise %8’den %7.50’ye indirildi. Banka tarafından yapılan açıklamada sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği, bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebin ılımlı bir eğilim sergilediği belirtildi. Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımalarının kademeli olarak azaldığını belirten kurul, son dönemde enflasyon düşüş hızını sınırlayan temel faktörün gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin olduğuna dikkat çekti. Son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşme de göz önüne alınarak bir hafta vadeli repo faizinde ölçülü indirime gidildiğini belirtilirken, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisi yataya yakın tutulmak suretiyle para politikasında sıkı duruşun sürdürüleceği de ifade edildi. Para Politikası Kurulu toplantı özeti 5 gün içinde yayınlanacak olup, bir sonraki toplantı 27 Ağustos tarihinde yapılacaktır.

Faiz kararının ardından değerlendirmede bulunan JP Morgan Ağustos ayında nihai olarak 25 baz puan indirim beklediklerini açıkladı.
Kısa vadeli dış borç stoku Mayıs sonu itibariyle 2013 yılsonuna göre %1 artışla 130.6 milyar dolara yükseldi. Bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %2.6 artarak 93.3 milyar dolara çıktı, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku ise %2.7 azalarak 36.6 milyar dolara geriledi.

Siyasi endişeler piyasalarda olumsuz bir görünüm yaratıyor.
Ukrayna ve Orta Doğu’da yaşanan siyasi gerginliklerin etkisi piyasalarda olumsuz bir görünüm yarattı. Siyasi endişelerin etkisiyle güvenli liman olarak görülen altın 1324 seviyesine kadar yükselirken, dün USD/TRY bugünkü açılışın ardından 2.1449’a kadar çıktı. Avrupa borsaları haftanın dördüncü işlem gününü ekside tamamlarken, ABD hisselerinde de görünüm olumsuzdu. BIST100 haftanın dördüncü işlem gününde, günü %0.59 ve 487,31 düşüşle 81.783,21 puandan kapattı. Güne 82.405 seviyesi ile başlayan BIST100 Endeksi Merkez Bankası faiz kararının ardından yönünü eksiye çevirdi. Hafta genelinde faiz indirim beklentisi ile yükselişte olan endeks, kararın ardından 81.284 seviyesine kadar geriledi. Güne 102.225 seviyesi ile başlayan VIOP30 kontratı ise TCMB faiz kararının ardından 100.725 seviyesine kadar geriledi.

İNFO YATIRIM FOREKS
İnfo Yatırım FX


ALTIN
St.Louis FED Başkanı Bullard, ilk faiz artırımını 2015 ilk çeyrek sonunda beklemeye devam ediyorum. 2.çeyrek GSYH verisinin FED’in faiz artırımı görünümü için kritik önemde olduğunu belirtirken, yüzde 3 büyüme dönülmesi halinde faiz artırımı yönünde ilerleyebileceğini vurguladı. FED’in henüz faiz artırım stratejisi belirlemediğini, FED’in şu anda faiz görünümünü tartışarak piyasaları hazırlamakta olduğunu da ifade etti. Malezya uçağının düşürülmesi ve İsrail-Gazze arasındaki tansiyonun yükselmesiyle Altında yukarı yönlü hareketler görüldü. 1324$ seviyesine kadar yükselişler gören altın daha sonra 1312$ seviyesine kadar geri çekildi. ABD’de Philadelphia FED İmalat Listesi 16.0 puanlık beklentinin üzerinde 23.9 olarak açıklandı. ABD’de Michigan Hassasiyetinin açıklanacağı günde Altında 1303$ destek, 1324$ direnç seviyeleri olarak takip edilecek.

Piyasaların sinirini bozan gelişme! - Resim : 1

İNFO YATIRIM FOREKS
İnfo Yatırım FX


DOLAR/TL
Dün Merkez Bankasının Para Politikası Kurulu toplantısı sona erdi. TCMB, 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını 50BP indirime giderek yüzde 8.25 ve MB gecelik borçlanma faiz oranını da 50BP indirerek yüzde 7.5 olarak belirledi. Gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 12 ve API çerçevesinde repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11.5 ve Geç Likidite penceresi borç verme faiz oranını ise yüzde 13.5 ile sabit tuttu. Dolar/TL’de faiz kararı öncesi 2.1280 seviyesine kadar yükselişler görüldü. Faizlerde 50BP indirime gidilmesiyle birlikte Dolar/TL tarafında gevşeme görüldü ve parite 2.1230 seviyesine kadar geri çekildi. JP Morgan’a göre faiz indiriminin 50BP ile sınırlı tutulmasının TCMB’nin dezenflasyon konusunda daha ihtiyatlı hale geldiğini gösterdiğini belirtti. TCMB’nin gösterge faizini yüzde 8’in altına indirebileceğinden kuşkulu olduklarını, Bankanın Ağustos ayında nihai olarak 25BP bir indirim daha yapmasını beklediklerini ifade etti. Akşam saatlerinde yaşanan jeopolitik gelişmeler sebebiyle USDTRY’de 2.14 seviyesinin üzerinde işlemler görüldü. Yurtiçinde veri akışı bulunmazken USDTRY’de 2.1424’ün üzerinde 2.1498, 2.1337’nin altında 2.1278 seviyesi hedeflenebilir.

Piyasaların sinirini bozan gelişme! - Resim : 2

İNFO YATIRIM FOREKS
İnfo Yatırım FX