Putin o kozu bir daha kullanamayacak

Bloomberg sitesinde yayımlanan bir haberde, Rusya'da devlete ait enerji şirketi Gazprom'un piyasadaki eski gücünü kaybettiği ve Devlet Başkanı Putin'in artık gazı bir silah olarak kullanamayacağı görüşüne yer veriliyor.

Putin o kozu bir daha kullanamayacak

Yazıda, Rus enerji devinin artık "cici çocuk" olmak zorunda kalacağı ileri sürülüyor.

Bloomberg, Moskova merkezli devlet şirketinin uzun bir süreden beri hem Kremlin'in dış politikasında bir enstrüman, hem de Vladimir Putin yönetimi için maddi gelir kaynağı olarak iki önemli rol oynadığını hatırlatıyor.

Ancak artık durumun değiştiğini belirten Bloomberg, Gazprom'un büyüklüğü nedeniyle son zamana dek piyasaya kendi kurallarını dikte edebildiğini ama artık bu gücünün kaybettiğini vurguluyor.

Bloomberg'deki yazı şöyle devam ediyor:

"Karı yüzde 70 oranında düşen Rus şirketi, artık bağımlı olduğu ve gelirinin üçte biri olan 100 milyar dolarlık pazar payını koruma derdine düştü. Müşterilerinin başka seçenekeleri var ve Gazprom artık etkili bir diplomatik enstrüman değil."

Yazıda Uluslararası Enerji Ajansı'na göre (IEA) AB'nin gaz ihracatının şu anda yüzde 63 olduğu ve 2025 yılında bu oranın yüzde 77'ye çıkacağını hesapladığı belirtiliyor.

Ancak bu artış Gazporm'dan sağlanacak diye bir şart olmadığını belirten Bloomberg, önümüzdeki yıldan itibaren Amerikan şirketlerinin sıvı hale getirilmiş kaya gazını Avrupa elektrik santrallerine tedarik etmeye başlayacaklarını vurguluyor.

Yazıda, IEA Direktörü Fatih Birol'un "ABD kaya gazı, Avrupalı tüketicilerin ellerini güçlendirmek için önemli bir fırsat olacak" şeklindeki sözlerine yer veriliyor.

Rusların sadece Amerikalılar ile değil, Cezayir ve Ortadoğu gazı ile de rekabet etmek zorunda kalacaklarına dikkat çekiliyor.

Yazıda, Gazprom'un geçtiğimiz yıl Ukrayna'da yaptıkları yüzünden Moskova'yı protesto eden Avrupalı müşterilerine "küstahça davranıp, tehditler savurduğu" hatırlatılıyor ve Rusların artık böyle davranamadığı belirtiliyor.

Aksine, şirketin müşterilerinin ihtiyaçları konusunda daha dikkatli davrandığı, AB'ye doğrudan gaz sağlamak için yen petrol boru hattı inşa etme planları yaptığı ve AB'nin Gazprom'a milyarlarca dolara mal olabilecek antitrust talepleri konusunda bir anlaşmaya varmanın yollarını aradığı belirtiliyor.

Gazporm'un bir yandan Avrupalıların gönlünü almaya çalıştığı diğer yandan da yeni müşteriler aradığına dikkat çekiliyor.

Gazprom'un manvera alanının kısıtlı olduğuna dikkat çekilen yazıda, Avrupa'ya satılan gazın tamamının boru hattından nakledildiği, bunun da Rusya'nın başka pazarlara açılamayacağı anlamına geldiği kaydediliyor.

Çin ile bağlantının 2019'dan önce inşa edilmesinin beklenmediği, Rusya'nın Türkiye'yi Avrupa'ya açılan bir boru hattına dönüştümes planlarının da Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesiyle rafa kaldırıldığına dikkat çekiliyor.