Reza Zarrab'ı korkutan dava: Erdal Kuyumcu suçunu itiraf etti!

Global Metalurji'nin Türk CEO'su Erdal Kuyumcu, İran'a gönderilmek üzere havacılık, füze yapımı ve nükleer alanlarda kullanılabilen 450 kilonun üzerinde kobalt-nikel tozunu topladığı yönündeki savcılık iddianamesini kabul etti. Davanın Reza Zarrab (Rıza Sarraf) davasına emsal teşkil edebileceği belirtiliyor

Reza Zarrab'ı korkutan dava: Erdal Kuyumcu suçunu itiraf etti!
paralimani.com Ekonomi Servisi

ABD şu sıralar iki Türk işadamının İran davasını konuşuyor. Biri Ebru Gündeş'in de kocası olan Reza Zarrab'ın davası. Diğeri ise Global Metalurji isimli bir şirketin CEO'su oyuncu Erdal Kuyumcu'nun davası. İki dava arasında da benzer noktalar bulunuyor. En önemli benzerlik ise iki davada da ABD'nin ulusal güvenlik gerekçesiyle uluslararası ticareti kısıtlamaya imkan veren IEEPA yasasının çiğnenmesine ilişkin suçlamaların bulunması.
Bugün Erdal Kuyumcu'nun davasında önemli bir gelişme yaşandı.
ABD savcılığı Erdal Kuyumcu'yu İran'a gönderilmek üzere havacılık, füze yapımı ve nükleer alanlarda kullanılabilen 450 kilonun üzerinde kobalt-nikel tozunu toplamak ve bu yolla IEEPA'ya muhalefetle suçluyordu.
Erdal Kuyumcu'nun avukatı ise bu maddenin sadece bu amaçla kullanılacağı yönündeki iddiayı kabul etmiyor bir çok kullanım alanı olan nikel tozunun başka amaçlarla da kulanılabildiğini savunuyordu.
Savcılar ise bu maddenin Türkiye üzerinden İRan'a gönderilmesinin planlandığını ve yasanın planlı ve bilinçli bir şekilde ihlal edildiği iddiasındaydı.

Bu doğrultuda Erdal Kuyumcu'ya açılan davada 20 yıla kadar hapis ve 1 milyon dolar para cezası öngörülüyordu. 21 Ekim 2016 tarihinde infazına başlanması planlanan ceza kapsamında Erdal Kuyumcu, IEEPA yasasını planlayarak çiğnediği yönündeki savcılık iddialarını bugün kabul etti. Savcılık iddianamesinde Kuyumcu'nun Türkiye üzerinden yapılan sevkiyatla nikel tozunun asıl hedefinin gizlenmeye çalışıldığı belirtiliyordu.

REZA ZARRAB HAKKINDA DA O İDDİA VAR!
Aslında Reza Zarrab'ın ABD'de devam eden davasında 20 yıl hapis cezası öngörülen IEEPA'nın ihlali dışında Amerikan devletine karşı sahtekarlık suçlamasıyla 5 yıl, kara para aklama suçlamasıyla 20 yıl ve banka sahtekarlığı suçlamasıyla en az 30 yıl hapis cezası olmak üzere toplam 75 yıl hapis cezası isteniyor.
Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) New York Ofisi Başkanı Diego Rodriguez, söz konusu suçların 2010 ve 2015 arasında işlendiğini ileri sürmüştü.
Miami FBI ofisi, Rıza Zarraf'la ilgili gelişmeye dair "Bu karar bu tür işlemleri yapanlara gözdağı olacaktır" ifadesini kullanmıştı.
Kuyumcu'nun davasının IEEPA'nın bilinçli şekilde ihlaline ilişkin alınan karar doğrultusunda Reza Zarrab davasında da emsal oluşturabileceği iddiaları bulunuyor.
Erdal Kuyumcu, suçlamaları kabul etmesi ve suçunu itiraf etmesi sonrasında 20 yıllık hapis cezasının sadece 5 yılını çekip hapisten çıkabilecek.