Rus turistler paylaşılamıyor

Rusya tarafından Türkiye'ye turizm yasağı kalkınca, Rus turistleri elinden kaçırmak istemeyen ülkeler büyük indirimlere gitmeye başladı.

Rus turistler paylaşılamıyor

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzelmeye başlamasının ardından Rusya’nın Türkiye’de tatil yapma yasağını kaldırması, Akdeniz’de Rusların tatil yaptığı ülkeleri telaşlandırdı. Yasağın kaldırıldığı 30 Haziran’dan bu yana geçen 11 günde Tunus, tur fiyatlarında yüzde 40 oranında indirim yaptı. Rusya’dan Yunanistan’a dönük tur talepleri yüzde 5, Kıbrıs’a talep yüzde 30 geriledi.

Rus turiste yaradı

Türkiye’de tatil yasağının kaldırılması, tatil için Akdeniz sahillerini tercih eden Rus turistlere yaradı. Yasağın kalktığı günden itibaren fiyatlar hızla düştü. Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Akdeniz çanağında tur fiyatlarının yüzde 11 oranında ucuzladığını açıkladı. En fazla gerileme Tunus’ta oldu, Ruslar için Tunus’ta bir haftalık tatil yüzde 40 ucuzladı. Rus turistleri kaçırmak istemeyen diğer ülkeler de tur fiyatlarını kademe kademe indirmeye başladı.

Charter sıkıntısı

Tarifeli seferlerle gelen Rus turistleri ağırlamaya başlayan Türkiye’nin tek sıkıntısı ise charter seferleri için Rusya’dan verilecek iznin gecikmesi... Tarifeli uçaklarla yapılan turlar daha pahalı olduğu için charter izninin gecikmesi Türkiye’ye talebi azaltıyor. Türkiye’de tatil izninin çıktığı günlerde Rusya’daki seyahat acentelerine yapılan başvurular, charter izninin gecikmesi nedeniyle yarı yarıya azaldı. Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) charter izninin henüz çıkmadığını belirterek, seyahat acentelerinin tur paralarını iade etmesini istedi.

Türkiye temkinli

Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR Başkanı Maya Lomidze, tatil izninin çıktığı gün Türkiye’de her şey dahil sistemiyle kişi başına bir haftalık tatilin uçak ve transfer dahil 30 bin ruble (460 dolar) olacağını açıklamıştı. Ancak Lomidze yaptığı yeni açıklamada, “Türkiye tatili 50 bin ruble (780 dolar), bu gerçekten de pahalı. Charter seferleri açılınca fiyatların en az yüzde 30 oranında azalmasını bekliyoruz” dedi. Türk turizmciler ise charter iznini beklerken rakip ülkelerin fiyat indirimlerini dikkatle takip ediyor.

Kaynak:Milliyet