Ruslar gitti, Ganalı ve Nijeryalılar geldi

Rus ve Ukraynalı alıcılar gelmeyince Laleli piyasasındaki işler yüzde 60’a varan oranlarda düştü. Bu düşüşü yeni pazarlardan gelen turistlerle kapatmaya çalışan esnaf ve sanayicinin yüzünü ise İran, Gana ve Nijerya’dan gelen alıcılar güldürdü.

Ruslar gitti, Ganalı ve Nijeryalılar geldi

Vatan'dan Necla Dalan'ın haberine göre, Rusya’daki ekonomik kriz, Ukrayna ile yaşanan gerginlik Türkiye’de birçok sektöre olumsuz yansıdı. Krizden en çok etkilenenler ise turizm sektörü ile Laleli piyasası oldu. Rusya-Ukrayna bölgesine yıllık 5 milyar dolar bavul ticareti hacminin olması, Laleli piyasasındaki sıkıntyı derinleştirdi.

Rus ve Ukraynalı alıcılar Türkiye’ye gelmeyince Laleli piyasasındaki işler yüzde 60’a varan oranlarda düştü. Bu düşüşü yeni pazarlardan gelen turistlerle kapatmaya çalışan esnaf ve sanayicinin yüzünü ise İran, Gana ve Nijerya’dan gelen alıcılar güldürdü. Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, “Rusya krizinden kaynaklanan ciddi sıkıntı yaşadık. Ticaret yüzde 60’a varan oranlarda düştü ama son 2 ayda toparlanma var. İş kaybının oranı yüzde 30’lara kadar geriledi. Ruslar’la ilgili sıkıntı yaşadık ama öne çıkan bazı ülkeler işleri yoluna soktu. Son dönemde İran, Gana ve Nijerya ön plana çıktı. Ciddi alımlar yapıyorlar” diye konuştu.

55 ülkeye satış var

Krize rağmen Laleli’de çok fazla işyerinin kapanmadığını anlatan Eyyüpkoca, “Komşu ülkelere baktığımızda etrafımız ateş çemberi gibi. Rusya sıkıntılı. Suriye bitti, Irak’tan talepler de çok verimli değil. Tablo kötü görünüyor ama Laleli’den 55 ülkeye satış yapıyoruz. Afrika, Ortadoğu ve Avrupa’dan da müşterilerimiz var.

Haberin devamını okumak için tıklayınız.........