Rusya petrol için OPEC ile işbirliğine gidebilir

Rusya ile OPEC arasında petrolde üretim kısıntısına dair bir anlaşma olabileceği haberleri petrol fiyatlarında ralliye neden oldu

Rusya petrol için OPEC ile işbirliğine gidebilir

Rusya Enerji Bakanlığı, Rusya ile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) arasında olası bir koordinasyon için Rus petrol şirketleri ile dün bir toplantıda görüştü. Haberler üzerine Avrupa'nın petrol göstergesi Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 34 dolar sınırına dayandı.

Ardından Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'dan açıklama geldi. Novak, OPEC toplantısında yüzde 5'lik üretim kısıntısının görüşülebileceğini söyledi. Suudi Arabistan'ın petrol üretiminde yüzde 5'lik kısıntıya gitme teklifini daha önce yaptığını belirten Novak, "Kısıntıya ilişkin görüşmelere tüm petrol üreten ülkeler dahil olabilir" dedi.

Açıklamanın ardından ham petrol fiyatlarında ralli başladı. Brent ve Batı Teksas tipi (WTI) ham petrol fiyatlarında günlük yükseliş yüzde 8'e ulaştı.

OPEC'in Şubat ayında bakanlar düzeyinde toplanması bekleniyor.

RUS HÜKÜMETİ İLE ÜRETİCİLER GÖRÜŞMESİNDE NELER YAŞANDI?

Rusya Enerji Bakanlığı toplantı sonrasında detaylı bir açıklama yapmazken, toplantının olumsuz petrol fiyatlarına ilişkin alınacak tedbirlerle ilişkili olduğunu ifade etti.

Rus petrol boru hattı operatörü Transneft'in Başkanı Nikolai Tokarev ise yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının artırılması için üretimin kısılması konusunda Suudi Arabistan ve diğer OPEC üyeleri ile görüşülmesine karar verildiğini ifade etti.
Tokarev, toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada; "Toplantıda özellikle petrol fiyatları ve durumu değiştirmek için hangi adımların kollektif şekilde atılması gerektiği ele alındı. Ele alınan adımlar arasında OPEC ile müzakereler de var" diye konuştu.