Sebze meyve fiyatı ne zaman düşecek?

Rekor fiyatlarla ilgili Başkan'dan açıklama geldi

Sebze meyve fiyatı ne zaman düşecek?

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, sebze ve meyve üretiminde Ocak ayı sonundan itibaren seralarda baharlık ürünlerin çıkmaya başlayacağını, bunun fiyatlara da olumlu yansıyacağını bildirdi.

Yetkin, yaptığı basın toplantısında, son günlerde en çok tartışılan konulardan birisinin sebze ve meyve fiyatlarında görülen artışlar olduğunu belirterek, bunun bir kaç nedeninin bulunduğunu kaydetti. Bu yıl girdilerde geçen yıla göre yüzde 100 civarında artış yaşandığını ifade eden Yekin, örneğin örtü altı olarak adlandırılan seralarda kullanılan organik gübrenin torbasının geçen yıl 40 lira iken bu yıl 80 liraya yükseldiğini söyledi.

Ayrıca soğukların bastırmasıyla birlikte seraların ısıtılmasının zorunluluk haline geldiğini ifade eden Yetkin, bu nedenle üretim düşerken masrafların da arttığını bildirdi.

Sonuçta yaklaşık 2 hafta önce halde kilogramı 50-80 kuruş arasında satılan domatesin 1,5-2 liraya, 20-30 kuruşa satılan biberin 1,5 liraya, 5-10 kuruşa satılan salatalığın da 1 liraya çıktığını ifade eden Yetkin, bu artışların da katlanarak market fiyatlarına yansıdığını ve bugünkü tablonun ortaya çıktığını belirtti. Bu pahalı fiyatların Ocak ayı sonuna kadar devam edeceğini belirten Yetkin, şunları kaydetti:

''Bu pahalılık bir işleyiş bozukluluğunun da sonucudur. Bu işleyiş, üretimi düzenlemek ve üretici ile tüketiciyi gözetmek yerine üreticiyi spekülatörlerin, büyük alıcıların insafına terk etmekte, tüketiciyi de mağdur etmektedir. Maalesef yeni hal yasası çerçevesinde alınan bazı önlemler de etkili olamamıştır. Kendi çıkarlarını koruyabilecek gücü olmayan üretici, faturalı düzene geçiş sonucu yükümlülüklerini yerine getirememiş, aracı kesime daha fazla bağlanmıştır. Üretici birliklerini güçlendirmek, bu birliklerin soğuk hava depoları kurarak ürünlerini uzun vadede korumalarını sağlamak, ortakçı işçilerin ve geçici tarım işçilerinin güvencesiz çalışma ortamlarını düzenli ve güvenceli hale getirmek, girdileri ucuzlatmak ya da sübvanse etmek, komşularımızla ilişkilerimizi düzelterek ihracat yollarını açmak gerekiyor.''

Yetkin, tarım sigortasının kapsama alanını genişleterek seralarda don zararını da bu kapsama almak gerektiğini belirtti.