'Suriyelilere vatandaşlık'ın kriterleri

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi konusuyla ilgili, "Bu iş, tahsil seviyesi ve varlık seviyesi ya da aciliyet gibi belirli kriterlerle başlayacak. dedi

'Suriyelilere vatandaşlık'ın kriterleri

Kaynak, Ramazan Bayramı dolayısıyla geldiği Kahramanmaraş'ta Vali Vahdettin Özkan'ın Valilik bahçesinde düzenlediği bayramlaşma programına katıldı.

Gazetecilerin Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi konusuyla ilgili sorularını da yanıtlayan Kaynak, Suriyelilerin Türkiye'ye 5,5 yıl önce geldiğini hatırlatarak, vatandaşlıkla ilgili kanunların da buna müsait olduğunu kaydetti. Kaynak, "Bu iş, tahsil seviyesi ve varlık seviyesi ya da aciliyet gibi belirli kriterlerle başlayacak. Türkiye'nin dinamizmine ilave bir dinamizm katacaktır. Bunun doğurduğu birçok idari, sosyal ve hukuki meseleler olacaktır. Valilerimizle, belediye başkanlarımızla altyapı konularını planlamamız gerekecektir." diye konuştu.

Kaynak, hiç kimsenin kendi ülkesinin vatandaşlığını bırakmayacağını belirterek, "Aslında bizim istediğimiz kendi ülkesindeki vatandaşlık statüsü devam etsin ama bizde de çifte vatandaş olabilsin. Tabii ayrıca ortada bir dram var. Türkiye'de 152 bin Suriyeli çocuk doğdu." ifadelerini kullandı.
Tüm Suriyelilerin vatandaşlık talep etmesini beklemenin doğru olmayacağı gibi talep edenin hepsinin kabulünün de doğru olmadığını aktaran Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Suça karışmış, teröre bulaşmış olan gibi birçok kriter koymamız lazım. Devletimizin ve milletimizin bekasını düşünmemiz gerekiyor. Bunun için de hastalıklı bünyemize hastalıklı virüsleri taşımadan tedbirlerini alarak bu işleri gerçekleştireceğiz. Talepler valiliklerimize iletildikçe konu bakanlığımıza aktarılacak. Onlar da Bakanlar Kurulunda değerlendirilerek kabul edilecek. İnşallah bu meseleyi sorunsuz ve sancısız çözüme kavuştururuz."