Süt sektöründe garip oyun!

İki hafta önce Danone'un Milupa Aptamil'i, bu hafta ise Sütaş'ın işçi eylemine sahne olan fabrikası! Süt sektöründe büyük bir oyun mu oynanıyor? Neden Türkiye'nin en büyük süt ürünleri üreticileri hedef alınıyor? Sektöre yeni bir oyuncu mu geliyor?

Süt sektöründe garip oyun!
PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Süt sektöründe sansasyonel gelişmeler yaşanıyor bir süredir.
Geçen hafta sektör dünyanın en güvenilir süt ürünleri ve bebek maması üreticilerinden Milupa'nın Aptamil sütlü tahıllı mamasında GDO tespit edildiğine ilişkin bakanlık soruşturmasıyla sarsıldı.
Hemen ürünlerini tedbir amaçlı toplatan şirket, ürünlerinde GDO bulunmasının mümkün olmadığını, kendi yaptırdıkları testlerde herhangi bir GDO izine rastlanmadığını bildirdi. Fakat haber çoktan yayılmış ve Danone'un Milupa bebek maması alabileceği en hassas noktadan "bebek ürünleri pazarından" çok sert bir yara almıştı.
Tüketicilerin bir bölümü Milupa ürünlerinde GDO olamayacağına ilişkin açıklamayı ya görmedi ya da en hassas nokta olan bebeklere ilişkin böyle bir açıklamayı ciddiye alma riskine giremedi. Öyle ya, sözkonusu olan bebeklerdi ve destek mama ihtiyacı duyan bebeklerin en önemli gıdalarından biri olan muhallebide GDO'nun çıkmıy olabileceği dedikodusu ve iddiası bile ürünün tüketicisi ailelerinin hafızasına yerleşti.

Ürünlerini Avrupa Birliği'nde ürettiren Milupa'nın dillere destan kalite kontrol sisteminden içinde GDO olan bir ürünün geçip geçemeyeceğini kimse tartışmadı ve düşünmedi bile.

Şimdi ise Milupa, konuyla ilgili yapabileceği tek şeyi yapıp, bu iddiaların unutulmasını bekliyor.

SÜTAŞ'IN TÜSİAD'LI PATRONUNA TEZEKLİ SUÇLAMA
Fakat bu haberlerin üzerinden sadece iki hafta geçti ki bu defa büyük tartışma içine TÜSİAD Başkanı'nı da alan Sütaş'taki işçi eylemiyle başladı.
Fakat Sütaş'ta Danone'da olduğu gibi bir ürün değil fabrika önünde eylem yapan işçilere yönelik kötü muamele ön plandaydı.
Sütaş fabrikasının önünde işten çıkarılan sendikalı arkadaşlarına destek amacıyla eylem yapan işçilerin bulunduğu alana tezek döküldüğü iddiaları birkaç gazetede aynı anda yer aldı, ki bunlardan biri Akşam gazetesi, diğeri ise Sabah gazetesiydi.
Haberlerin aynı günde patlamasının ardından TÜSİAD'ın da yönetim kurulu başkanı olan Sütaş'ın patronu Muharrem Yılmaz, TÜSİAD başkanlığından istifa ettiğini, "İddiaları iftira" olarak nitelendirmek suretiyle bir basın toplantısında açıkladı.

Böylece Türkiye'de oldukça ciddi bir pazar payına sahip olan iki marka süt üreticisi, yaklaşık iki hafta arayla büyük bir darbe alarak sarsıldı.

SÜT PİYASASINA YENİ BİR PATRON MU GİRİYOR?
Ardarda gelen bu haberler ve gelişmeler haliyle akıllara, marka süt sektöründe neler oluyor sorusunu getirdi.
Genellikle gazlı içecek sektöründe sıklıkla gördüğümüz karalama tarzı haberlerin arka planında yeni girişimlerin çıkıyor olması, süt sektöründe de böyle bir gelişme mi var, sektöre hatırı yüksek yeni bir oyuncu mu girmeye çalışıyor sorularını beraberinde getiriyor.

Bunu önümüzdeki günlerde daha net görebileceğiz. Fakat kulislerden sızan bilgiler hatırı sayılır bazı işadamlarının, marka süt sektöründeki rekabet dezavantajından şikayetçi olduğunu ve pazara yeni bir markayla girişin imkansızlığından dert yandığı yönünde.
Kimbilir, belki ilerleyen günlerde bu işadamı veya ortaklığın kime ait olduğunu da PARALİMANI.COM'da okuyabilirsiniz.