Sütlü tatlılar

Sütle yapıldığı için bu ismi alan sütlü tatlılar diğer tatlılar içerisinde en sevimli olanıdır. Çünkü daha çok insanların çocuksu yönü sütlü tatlıları sevmesinin nedenidir. Daha bebeklik çağından itibaren tatmaya başladığımız sütlü tatlılar insanların hem severek hem de büyük bir iştahla yediği tatlılar arasındadır. Şekerin sütle mucizevi birleşimi sütlü tatlıları oluşturmaktadır.

Sütlü tatlılar

Sütlü tatlı sadece muhallebi, kazandibi, tavukgöğsü gibi tatlılarda bir araya gelmez. Ayrıca dondurmalarda süt ile şekerin birleşmesiyle oluşmuş tatlılardır. Bunun dışında içerisine tereyağının girmesiyle birlikte kremaya dönüşmekte ve pek çok tatlının üzerini süslemektedir. Sütlü tatlıların pişirilmesi ya ateş üzerinde gerçekleşmektedir, ya da fırında pişirilerek gerçekleşmektedir. Ancak ne şekilde olursa olsun süt ve şekeri birleşen o mucizevi etkisi sütlü tatlıları en çok beğenilen tatlılar arasına sokmaktadır. Birçok insan yemek tarifleri kadar değer verir.

Sıcak olarak ya da soğuk olarak tüketilebilen bu tatlıların daha çok soğuk olarak yenilmesi tercih edilmektedir. Sütlü tatlıların önemli özelliklerinden bir tanesi pratik ve çabuk hazırlanmasıdır. Bu nedenle de annelerin çocukları için kısa sürede hazırladıkları bir tatlı olabilmektedir. Zaten çocuklar daha doğdukları andan süt ile tanıştıkları için anne eli değmiş olan bu pratik sütlü tatlılar da onların en beğendiği tatlılar arasında yer almaktadır. Elimizdeki sadece süt ve şeker, bu tatlıları hazırlamak için yeterli değildir. Ayrıca bunun dışında yumurta, vanilya ve bazı aromaların sütün içine girmesiyle birlikte sütlü tatlılar oluşmaktadır.

Meyvelerle birleştikleri zaman muhteşem lezzeti dönüşen sütlü tatlılar limon, portakal, muz gibi meyvelerle birlikte ya da çikolata ve karamel ile birleşerek daha farklı bir tarzla karşımıza çıkabilmektedir. Türk usulü sütlü tatlıların temeli sütlaç, muhallebi ve keşkülden oluşmaktadır. Tamamen Türk kültürüne özgü olan bu tatlılar daha sonra şekil değiştirerek farklı biçimde karşımıza çıkmışlardır. Araplar tarafından oluşturulmuş muhallebi sonradan bizim kültürümüzde sevilen sütlü tatlılar arasında yer almıştır. Yine Türklere özgü olan ve çok sevilen sütlaçta sütün içerisinde pirincin gelmesiyle oluşmuş bir tatlıdır. Tatlı çeşitleri kadar pasta tarifleri de her geçen gün daha da beğeniliyor.

Bu tatlıların beslenmedeki rolü çok büyüktür. Çünkü vücudun protein ihtiyacını karşılamak için çocuklara sütlü tatlı sunmak en akıllıca yöntemdir. Sütün içerisine katılan şeker ve koyulaştırıcı malzemelerle oluşturulan bu tatlılar Türk mutfağında tatlı kategorisinde önemli bir yere sahiptir. İnsanların zamanı tatlandıran ve kalsiyum açısından çok zengin olan tatlılar, sütün içerdiği A, D, E,K ve B vitaminlerinden dolayı beslenmesi büyük öneme sahiptirler. Ayrıca insanların günlük olarak karşılamak zorunda olduğu proteinler de bu sütlü tatlılar sayesinde karşılanmaktadır.

Türk mutfağının sütlü tatlılar muhallebi, keşkül ve sütlaçtır. Bununla birlikte Türk mutfağına Avrupa mutfağından ve Arap mutfağından girmiş olan sütlü tatlılarda günümüzde en çok yapılan ve servis edilen tatlılar arasında yer almaktadır. Muhallebi, dondurma, tavukgöğsü kazandibi, puding en çok yapılan sütlü tatlılardır. Bunlar portakal vişne çilek muz gibi meyvelerle birleşerek daha farklı lezzetleri dönüşebilmektedir. İçerisinde yapımı en kolay olan pudingtir. Hazır olarak alacağınız pudingin sütle kısık ateşte kaynatılması sonucu yapılmaktadır. Kek tarifleri üzerine yenen puding ağızda ayrı bir tat bırakır.

Yine muhallebi, keşkül, kazan gibi tatlıları da hazır olarak yapmanız mümkündür. Bunların kremasını hazırlayarak kendinizde yapabilirsiniz bir miktar süt, nişasta, şeker ile birlikte tereyağını kısık ateşte kaynatarak sütlü tatlının kremasını oluşturabilirsiniz. Bu tatlıları bisküvilerle de birleştirerek farklı lezzetler elde etmeniz mümkündür. Servisleri de Tıpkı hazırlanması gibi çok kolaydır 15 dakika içerisinde hazırlanan sütlü tatlıları kâseler ya da kuplar içerisinde servis edebilirsiniz. Servis ederken üzerine fındık içi, fıstık içi gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Böylece sütlü tatlınız daha lezzetli bir hale getirmiş olacaksınız.

Kaynak: http://www.renkliyemektarifleri.com