Taşeron işçilere kadro müjdesi

Ahmet Davutoğlu kamuda çalışan 200 bin taşeron işçiye müjdeyi verdi. 3 ay içinde kadroya geçme yolu açılıyor.

Taşeron işçilere kadro müjdesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kamuda asıl işi yapan taşeron işçilerin kadroya alınacağını belirtmesiyle 200 bin çalışanın en büyük sorunu çözülmüş oldu. Başbakan, 64. Hükümet’in reform paketinde de yer alan maddelerin 3 ay içerisinde hayata geçirileceğini belirtti.

Kadrolu olmak isteyen taşeron işçilerin sahip oldukları haklardan feragat etmeleri gerektiğini belirten Avukat Cevat Kazma, “Geriye dönük olarak toplu iş sözleşmelerinden doğan ücret farklarından, kıdem, fazla mesai ücreti gibi işçi hak ve alacaklarından doğan kazanılmış haklarından vazgeçmeleri halinde kadrolu olarak alınacakları hüküm altına alınmaktadır” dedi.

Yaklaşık olarak 200 bin kişinin asıl işi yapan olduğu halde taşeron işçi statüsünde yer aldığına değinen Kazma, “Taşeron işçilerin kadrolu olarak kabul edilecek olması son derece olumlu bir gelişmedir. Ancak öte yandan işçilerin kazanılmış haklarının da mutlak surette eksiksiz olarak ödenmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Aynı zamanda işçinin kadrolu olduğunda sendikal haklara da kavuştuğunu söyleyen Kazma, “Kadrolu işçilerle yapılan toplu iş sözleşmesine göre belirlenen ücretleri de almaya hak kazanmaktadır. Sosyal güvenliği, emekliliği, toplu iş sözleşmelerinden yararlanma hakları, sendikal hakları bakımından çok daha güvenceli bir statüye kavuşacaklardır” diye konuştu.

200 bin çalışan var

Türkiye'de 650 bin taşeron işçinin bulunuyor. Bu işçilerden 200 bini ise asıl işlerde çalıştırılıyor.

kaynak:Bugün