Terör mağduru şehirlere müjde

PKK ile mücadele nedeniyle büyük hasar gören kentlerin imarına olanak sağlamak için sit alanlarında yapılaşmanın önündeki engelin kaldırılması amacıyla yeni bir yasal düzenlemeye gidildi.

Terör mağduru şehirlere müjde

'ÇÖZÜM sürecinin' bitmesi, bölgenin birçok yerinde kamu güvenliğini tehdit eden PKK'nın terör eylemleri, hendek ve barikatlar, 1999 yılında çıkarılan, 'Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararını' değiştirdi. Resmi Gazete'de dün yayımlanan ilke kararlarına eklenen ek bir madde ile, uzmanlara göre kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da doğal afet yaşanan yerlerdeki Arkeolojik sit alanlarına yapı yapılmasının önü açılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, 7 Nisan'da Ankara'da toplanarak, Arkeolojik sit alanlarının bulunduğu alanlarda gündeme gelen kamu güvenliği ile ilgili gelişmeler nedeniyle 1999 yılında çıkarılan Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararını yeniden değerlendirerek, ilke kararlarına kamu güvenliğini ön gören bir madde eklenmesini kararlaştırdı. Yüksek Kurulun aldığı karar dün yayımlanan Resmi Gazete'de şöyle yer aldı:

"Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararının uygulanmasında yaşanan sorunların değerlendirilmesi sonucunda; Anılan İlke Kararının I. derece arkeolojik site ilişkin 1. Maddesinin (f) bendinden sonra gelmek üzere; "g) Kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da doğal afet yaşanan yerlerde, yapılmasında zorunluluk bulunan geçici uygulamalara ilişkin, zemine en az müdahale edilecek şekilde hazırlanan ve süresi belirlenen projelerin ilgili koruma bölge kurulunda değerlendirilebileceğine, projesi koruma bölge kurulunca uygun görülen geçici uygulamaların Kültür ve Turizm Bakanlığınca oluşturulacak bilim kurulu denetiminde yapılabileceğine,ö ifadesinin, Aynı İlke Kararının II. derece arkeolojik site ilişkin 2. Maddesinin (b) bendindeki "I. derece arkeolojik sit koruma ve kullanma koşullarının a, b, c, ç, d, e, f ö ifadesinden sonra gelmek üzere ", g ifadesinin eklenmesine karar verildi."

EKLENEN MADDE İLE SİT ALANLARINDA YAPILAŞMANIN ÖNÜ AÇILIYOR

Uzmanlara göre, ilke kararlarına kamu güvenliği gerekçe gösterilerek yapılan ek madde ile 1'inci derecede Arkeolojik sit alanı olan bölgelerde yapılaşmaların önü açıyor. Uzmanlar, şu değerlendirmeyi yaptı:

"17 yıl önce çıkarılan ilke kararlarında Arkeolojik sit alanlarında hiç bir yapının yapılmasına izin verilmiyordu. Ancak, şimdi eklenen bir madde ile Arkeolojik sit alanına karakol, güvenlik noktası konulması için bir bilim kurulunun kararı yetiyor. Buda Arkeolojik sit alanlarının bundan sonra bu ilke kararı ile talan edilmesi anlamına geliyor."

Uzmanlar, bölgedeki gelişmelere örnek olarak ise, Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne bağlı olan ve 1'inci derece Arkeolojik sit alanı olan Dakyanus Tepesi'ne karakol kurulmasını gösterdi.