Torba yasadan kadınlar için sürpriz çıktı!

Kadınların toplum içinde gülüp gülmemeleri konusundaki tartışmalar devam ederken Meclis gündemindeki torba yasa tasarısında kadınları mutlu edecek ve yüzünü güldürecek birkaç madde yer aldı...

Torba yasadan kadınlar için sürpriz çıktı!

Çalışma hayatına ilişkin yasalarımızda kadınlara ayrıcalık tanıyan bazı düzenlemeler bulunmakta. Meclis gündemindeki torba yasayla söz konusu bazı maddelerde kadınları mutlu edecek düzenlemelere gidiliyor. Radikal Mehmet Bulut'un bugünkü köşesinde yazdı. İşte o yazı;

KADINLARA DAHA ERKEN EMEKLİLİK İMKANI

2008 Ekim ayında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla çocuk sahibi olan kadın çalışanlara doğum borçlanması hakkı getirildi. Bu sayede emeklilik tarihinin öne çekilmesi söz konusu olabilmekte.

Ancak mevcut düzenleme önemli eksiklikleri içermekte.

1- Doğum borçlanması hakkı sadece 4/a’lı yani SSK’lı kadınlara verilmiş bulunmakta. Yani 4/b’li (Bağ-Kur’lu) ve 4/c’li (memur) kadınlar için doğum borçlanması söz konusu değil.

2- Doğum borçlanması hakkı sadece iki çocuk için ikişer yıl olarak verilmiş bulunmakta.

3- Çalışmaya başlanılan tarihten önceki doğumlar için borçlanma mümkün değil.

Torba yasa tasarısında yer alan düzenleme ile yukarıdaki eksikliklerden ikisi gideriliyor. Buna göre söz konusu tasarı yasalaşırsa; - Doğum borçlanması hakkı 4/b’li (Bağ-Kur’lu) ve 4/c’li (memur) kadınlar için de mümkün olacak.

- Doğum borçlanması üç çocuk için yapılabilecek.

Ancak çalışmaya başlamadan önceki doğumların borçlanılamaması sorunu bu tasarıda da çözüme kavuşturulmuyor.

Peki bu açıklamalar ne anlama geliyor? Mevcut uygulamada emeklilik için süre ve yaş sınırını doldurmuş kadın çalışanlar doğum borçlanması ile bir çocuk sayesinde 2 yıla kadar, iki çocuk sayesinde 4 yıla kadar erken emekli olabilmekteler. Torba yasa ile emeklilik için süre ve yaş sınırını doldurmuş üç çocuğu olan kadınlar doğum borçlanması ile 6 yıla kadar erken emekli olabilecekler. Hemen bir bilgi ekleyelim; doğum borçlanması yapılabilmesi için doğumlardan sonraki iki yıllık sürenin tamamında ya da bir kısmında çalışılmamış olması gerekiyor.

Haberin devamını okumak için tıklayın