Tüketici güvenindeki düşüş bir önceki aya göre yavaşladı

Tüketici Güven Ön Endeksi Nisan ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 1,44 oranında azalarak 65,66 değerini aldı.

Tüketici güvenindeki düşüş bir önceki aya göre yavaşladı

Tüketici Güven Ön Endeksi Nisan ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 1,44 oranında azalarak 65,66 değerini aldı. Endeks Aralık ayından sonra başlayan düşüşünü yavaşlayarak da olsa sürdürdü. Endeksi oluşturan soruların detaylarına bakıldığında, tüketicinin geleceğe ilişkin beklentilerinde bozulma devam ederken, tüketim eğiliminde toparlanma eğilimi gözleniyor.

Tüketicinin kişisel finansal durum algısı ve geleceğe ilişkin beklentilerindeki bozulma genel beklentilerdeki bozulmadan daha baskın... Endeksin ilave sorularında gözlenen enflasyon ve işsizlik algısındaki yükseliş ise bu durumun temel nedeni olarak görülüyor. Genel anlamda döviz kurlarında artış, seçim sürecine ilişkin belirsizlikler, beklentilerdeki toparlanmayı engelleyen ana faktörler olarak ortaya çıkıyor. Tüketici Beklenti Ön Endeksi Nisan ayında yüzde 6,14 düşüşle 63,75 değerini aldı.

İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçen tüketim eğilim endeksi geçtiğimiz Aralık ayından sonra ilk kez yükseliş gösterdi. Tüketim Eğilimi Endeksi yüzde 12,43 artışla 53,41 değerini aldı. Enflasyondaki artış beklentisi ve mevsimsel faktörler bu artışın temel nedeni olabilir. Tüketici Güven Endeksi bu yılın ilk çeyreğinde iç talep ve büyüme konusunda olumsuz bir sinyal vermişti. İkinci çeyreğe yönelik ilk veri tüketici güvenindeki düşüşün yavaşladığına, tüketim eğiliminin bir miktar toparlanmasına işaret ediyor. İkinci çeyrek büyümesi konusunda görece pozitif bir sinyal geliyor.