Turizm teyakkuzda

Sultanahmet saldırısı turizmi de salladı. Dün İstanbul’dan erken ayrılan ya da rezervasyon iptal eden turist haberleri gelirken, sektör ihtiyatlı: Bu tür saldırılar her yerde olabiliyor. Ocak-şubatta fiyat yüzde 15 düşer, ama biz yola devam ederiz

Turizm teyakkuzda

Dün İstanbul turizminin merkezi Sultanahmet’te sabah saatlerinde meydana gelen bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerin hepsi turistti. Hal böyle olunca, saldırının insani ve siyasi boyutları kadar, turizme dokunan yönü de gündeme geldi. Türkiye, 2015’i 35 milyonu aşan turist sayısıyla kapatırken, bunun 12.4 milyonu İstanbul’u ziyaret etti. Dün turizmin kalbi bölgeden gelen ilk haberler bazı turistlerin bavul hazırlayarak İstanbul’u erken terk etmek istedikleri yönündeydi. Henüz İstanbul’a gelmemiş ama rezervasyon yaptırmış olanlar arasında da iptal talep edenler oldu.

Gazete Haberürk'ten Meltem Ersoy'un haberin göre,buna karşın turizm sektörü ihtiyatlı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Birliğimizi bozmadan çalışmaya devam, sektör bir arada hareket edecek” diyor. Benzer şekilde Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Cilsal da, 30 yıldır sektörde çalışan biri olarak bu tür olayların dünyanın her yerinde olabileceğini defalarca tecrübe ettiklerini belirtiyor. “Haziran 2015’te Tunus’ta biri çıkıp 5 yıldızlı bir otelin plajını basıp 37 kişiyi öldürdü. 6 ayda geldiğimiz noktaya bakın: Almanlar Tunus’ta turizm yatırımı yapıyor” diye devam eden Cilsal, turizmin tüm dünyada bu tür olaylardan etkilense de etkilerin kısa vadeli olduğunu, insanların seyahat ihtiyacının bitmediğini kaydediyor. Cilsal’a göre, ocak-şubat ayı İstanbul otellerinde yüzde 10-15’lik fiyat indirimi yaşanma ihtimali olsa da orta vadeli bakıldığında turizmin normal seyrine dönmemesi için bir neden yok.

Haberin devamını okumak için tıklayınız...